НОВИНИ

Над 6-има задържани при акцията в Кюстендил, издирват още трима (Снимки)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:20, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Ромският квартал в Кюстендил осъмна блокиран от полиция. Прокуратурата и МВР удариха две конкурентни ромски фамилии - на Гольовците и на Ропотамците. Те се разследват за организирана престъпна група. В града на черешите има и акция срещу битовата престъпност.

Има над 6-има задържани и от двете фамилии при акцията на Специализираната прокуратура в Кюстендил рано тази сутрин. По думите на главния прокурор за тях има доказателства за съпричастност с дейността на организирана престъпна група за лихварство и рекет на територията на Кюстендил и региона.

Според прокуратурата двете фамилии от кюстендилския квартал "Изток" са се конкурирали на пазара на лихварството. Но вместо да предлагат по-добри условия за отпусканите от тях заеми, те буквално са водили война за всеки един кредитополучател, като са отпускали заемите срещу изключително високи лихви, а след това са тормозели и физически, и психически хората, които са взели от тях пари на заем, ако закъснеят с някоя от вноските. 

И двете фамилии демонстрират изключително охолен начин на живот. Притежават скъпи имоти и автомобили, при това без нито един от представителите на тези фамилии да има дори един ден трудов стаж. Не са плащали и никакви данъци, стана ясно от думите на главния прокурор.  

Иван Гешев, главен прокурор: "Няма нищо лошо да си богат човек, обаче за да си богат човек трябва да си плащаш данъците, за да може с тези данъци да се строят улици, да се плащат възнаграждения на учители, на нашето здравеопазване. Вижте в какви къщи живеят, вижте какви коли карат, ще го видите вероятно от съобщенията на МВР и на прокуратурата. Стандарт, който не могат да си позволят преобладаващата част от българските граждани. Въпросът е какви данъци са платили, какво работят, какво са дали на българската държава като данъци. Ако се качите в кола за 1 млн. в Германия, означава, че автоматично на другия ден всички данъчни служби ще дойдат и освен тях и всички възможни контролни служби в страната".

Издирват се още две или три лица, за които се предполага, че са част от тази група.

Извършват се претърсвания на 14 адреса, изземат се веществени доказателства, разпитват се свидетели, в т.ч. пострадали от престъпната дейност.

Събраните доказателства сочат, че участниците са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които са налагали психически тормоз и побои при забавяне плащането на вноските.

Действията по разследването продължават. След събиране и анализ на доказателствата наблюдаващият делото прокурор ще прецени на кои от лицата да бъде наложено задържане до 72 часа и кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Припомняме, че рано тази сутрин служители на ГДБОП стартираха операция по противодействие на организираната престъпност в гр. Кюстендил.

Иван Гешев коментира и друго разследване - за изчезналия на 31-ви юли Янек Миланов.

"Днес е между другото мярката на в Окръжния съд на обвиняемия Капланов, който е от Дупница. Ще видим какво ще е решението на Окръжен съд - Кюстендил. Имаме готовност за различни действия, в зависимост от развитието на случая. Тук искам да използвам случая да кажа, че продължава да се работи активно, въпреки че колегите от МВР са ангажирани с охранителни мероприятия на територията на София. Продължава да се работи много активно по случая "Дупница", каза Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прекрати депутатските правомощия на Данаил Кирилов
Парламентът прекрати депутатските правомощия на Данаил Кирилов
Франция и Хърватия повториха резултата от финала на Мондиал 2018 в Русия
Франция и Хърватия повториха резултата от финала на Мондиал 2018 в Русия