НОВИНИ

Второ ОУ в Благоевград се готви да посрещне новата учебна година със засилени противоепидимечини мерки

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 09.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

В условията на коронавирусната пандемия учебната година започва с нови правила и мерки, които ще трябва да спазват учители, ученици и родители. Във Второ основно училище в Благоевград учебната година ще бъде открита официално, с програма, с химна. Ще присъстват само учениците от първи клас.

Всички останали ученици ще влязат директно в класните си стаи, като това ще става по определен график.

След това ще бъде направен график и следващите класове ще посетят училището малко по-късно, за да вземат своя разпис за следващия учебен ден.

Директорът на училището Милена Кавачева каза пред БНТ, че имат намерение да отворят двата входа на училището. Учениците ще влизат от едната врата и ще излизат от другата. Големите ученици ще започват малко по-рано училище, за да не се засичат с първолаците. В края на учебния ден първи клас ще излиза през аварийния вход.

Заради пандемията за първа година в училището се отказват от кабинетната система на обучание.

Милена Ковачева, директор на Второ ОУ „Димитър Благоев": Стационирали сме всяка паралелка в отделна класна стая и там колегите ще ходят при учениците, а не учениците при колегите в съответния кабинет. Единствените предмети, по които учениците ще бъдат в кабинети - това са информационните технологии.

Стикери ще указват как учениците да се движат по коридорите, така че излизащите и влизащите да не се засичат. Уведомителни табели ще информират децата как се носи маска и кои са първите симптоми за COVID-19.

Милена Ковачева, директор на Второ ОУ „Димитър Благоев": По указания и насоки на нашето министерство сме определили стая, в която ще бъде изолирано дете, което има такива признаци.

Подготвена е малка стаичка за изолиране на деца със симптоми. Има достатъчно хигиентистки, водят се преговори и за охрана, която да не допуска външни лица. В сградата на училището ще се допускат само родители на деца със затруднения. За останалите ще бъде определена зона за родители, в която да чакат децата си.

За да се избегне контакта между учениците от различните класове, в първите две седмици от началото на новата учебна година храненето под формата на кетъринг ще става по класните стаи с индивидуални прибори. След това децата ще се хранят по предварително определен график в новата зала за кетъринг, която се изгражда в момента.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичното 19-то училище се подготвя за старта на нестандартна учебна година
Столичното 19-то училище се подготвя за старта на нестандартна учебна година
Продължават изследванията за COVID-19 в детската градина в Сливо поле
Продължават изследванията за COVID-19 в детската градина в Сливо поле