Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Драганов: Туризмът проработи с човешко лице

от БНТ
06:55, 09.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

"Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Магистралите станаха тесни", каза в студиото на "Денят започва" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

До средата на октомври се очаква да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, около половината ще бъдат на морето. Проблем, който се очерта през летния сезон, е този с местата за паркиране. Подобна тенденция се очаква и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места.

"Фактически проработи туризмът с човешко лице", заяви Драганов. Устоял е семейният бизнес - къщи за гости, малки семейни хотели. Пострадали са тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова.

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи", посочи Драганов.

Според него ваучерната система не е проработила. Той очаква да бъдат предвидени средства за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лева на човек, които да се дистрибутират от фирмите, които дистрибутират и ваучерите за храна.

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но те продължават да правят сравнение с Гърция като конкурентоспособна дестинация. Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри." Драганов смята, че у нас това не може да се случи.

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател", каза Драганов.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожари в Калифорния: Ранени са десетки цивилни и огнеборци
Пожари в Калифорния: Ранени са десетки цивилни и огнеборци
Частично евакуираха бежански лагер на остров Лесбос заради пожари
Частично евакуираха бежански лагер на остров Лесбос заради пожари