НОВИНИ

Англия предвижда по-строги мерки за борба с вируса

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:33, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Клиничните изпитания на коронавирусна ваксина, разработена от голяма фармацевтична компания и Оксфордския университет, са временно преустановени. Причината - нежелателна реакция на реципиент на препарата във Великобритания. В Англия затягат мерките, а във Франция се тревожат от нова вълна на заболелите.

"Рутинна процедура" - така представител на фармацевтичната компания обясни прекъсването на клиничните изпитания на ваксина срещу COVID-19. Това се прави, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията, обяснява в комюнике говорител на компанията. В случая става дума за страничен ефект при пациент, без да се уточнява колко голям е той. Все пак според специализирано издание, цитирано от Ройтерс, пациентът ще се възстанови.

Интересът към този препарат в световен мащаб е огромен, особено след успешните 1-ва и 2-ра фаза на тестването му. В третата фаза на изпитванията участват около 30 хиляди доброволци от Великобритания, САЩ, Бразилия. Специалисти обаче предупреждават, че тази последна фаза може да продължи няколко години.

В този контекст Великобритания и Франция регистрират скок в броя на заболелите. От следващата седмица в Англия влизат в сила нови, по-строги мерки за борба с коронавирусната инфекция. Събирания на повече от 6 души се забраняват, изключение се прави за училища, работни сектори, сватби, погребения и отборни спортни събития. Предвидени са сериозни глоби.

Марсилия е едно от огнищата на епидемията във Франция. Лекарите там се тревожат, че вирусът в страната се възражда.

"Случаите на Covid се удвоиха в рамките на седмица. Затова трябва да сме внимателни - вече не разполагаме с резерви", заяви д-р Ани Леви Мозиконаки.

Лекарите се тревожат, че отново в болниците няма достатъчно легла. Те предупреждават, че ако Марсилия не успее да се справи с новата вълна на коронавируса, градът отново ще трябва да превключи на извънреден режим, което означава, че ще спрат плановите операции и консултациите в болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично евакуираха бежански лагер на остров Лесбос заради пожари
Частично евакуираха бежански лагер на остров Лесбос заради пожари
Зимата дойде в Колорадо
Зимата дойде в Колорадо