НОВИНИ

САЩ заплашиха Беларус с нови санкции заради задържането на Мария Колесникова

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:17, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Съединените щати заплашиха Беларус с нови санкции заради задържането на опозиционния лидер Мария Колесникова. Другият водач на опозицията - Светлана Тихановская, заяви, че протестите в Беларус не са срещу Русия и че е много важно отношенията между Минск и Москва да се запазят. Двамата членове на Координационният съвет, които насила бяха изведени в Украйна, заявиха, че се подготвят да се върнат в родината си.

В писмено изявление на американския държавен секретар Майк Помпео се казва, че Вашингтон, в координация с партньорите си, ще обсъди допълнителни, целеви рестрикции, срещу онези, които участват в "нарушаването на човешките права и в репресиите в Беларус".

"Припомняме на беларуските власти тяхната отговорност да гарантират безопасността на г-жа Колесникова и на всички несправедливо задържани," се казва още в документа.

Властите в Минск задържаха Колесникова на границата с Украйна. По думите на двамата й спътници и колеги от Координационния съвет те са били насили изведени от Беларус. За да избегне подобен сценарии, Колесникова скъсала паспорта си.

Антон Родненков, член на Координационния съвет: "В арката между блока и булеварда към нас се приближи малък автобус, и както напоследък често се случва в Беларус, група непознати, цивилни мъже излязоха от там и ни набутаха вътре."

Иван Кравцов, член на Координационния съвет: "Беше ми казано, че ако не се съглася с това, което предлагат заинтересованите спецоргани, срещу мен веднага ще бъде заведено дело за злоупотреба със служебно положение."

Светлана Тихановкская се обърна специални към руснаците.

Светлана Тихановкская, лидер на опозицията: "В никой момент протестите не са били срещу Русия, и убедена съм - това няма да се случи. Моля ви, не вярвайте на пропагандата на определени медии и политици, които казват обратното. "Много е важно да не развалим връзката между нашите народи."

Днес Тихановская се срещна с премиера на Полша - Матеуш Моравецки, предвиден е и разговори с беларуската диаспора в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата дойде в Колорадо
Зимата дойде в Колорадо
167 са новите случаи на COVID-19 у нас, 15 са починалите
167 са новите случаи на COVID-19 у нас, 15 са починалите