НОВИНИ

Георги Свиленски: Без машинно гласуване, няма да има честни избори

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 08.09.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Политика

Въпреки краткия срок, ако сега Борисов подаде оставка, машинно гласуване е възможно и при предсрочни избори, категоричен беше Георги Свиленски. Два месеца, според него, са достатъчни да се обяви и проведе обществена поръчка и да се осигурят машини. От БСП настояват за оставка на премиера час по-скоро, след което ЦИК и Министерски съвет да насрочат обществена поръчка за машините.

Социалистите застъпват становището, че е по-рентабилно да не се наемат машини за гласуване, а да се закупят такива от българската държава.

Относно забавянето във въвеждането на машинно гласуване, Свиленски припомни, че управляващите бавят това вече 4 години, въпреки че то е записано в закона. Мотивът им, според него, е да имат възможност за манипулиране на изборите, както е станало при предишния вот, когато 600 000 бюлетини са се оказали недействителни.

В коментара си за протестите в страната Свиленски подчерта, че не всички протестиращи се олицетворяват от президента, както и не всички от тях - с БСП. "БСП е само част от това, което се случва по улиците", каза той и допълни, че през есента и зимата можем да очакваме все повече протестиращи, ако сега Борисов и Гешев не подадат оставки.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в иглолистна гора край Девин
Пожар в иглолистна гора край Девин
Тома Биков, ГЕРБ: Притеснен съм от дълбокото разделение сред българския народ
Тома Биков, ГЕРБ: Притеснен съм от дълбокото разделение сред българския народ