НОВИНИ

Ирландия загуби ресор "Търговия" след оставката на Хоган

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:54, 08.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Рокади в ресорите на комисарите в Европейската комисия. След оставката на Фил Хоган, Ирландия загуби ресор търговия и за него ще отговаря еврокомисарят по еврото Валдис Домбровскис. Новият ирландския еврокомисар Марейд Макгинес ще поеме финансовите услуги.

Урсула фон дер Лайен повери важния ресор "Търговия" на опитния Домбровскис, а не на новия еврокомисар от Ирландия, въпреки че Макгинес е добре позната в европейската политика.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: "Госпожа Макгинес има забележителен политически опит в Европейския съюз. От 2004 година насам тя е евродепутат, а в момента заема поста първи зам.-председател на Европейския парламент. Този опит е от решаващо значение за ролята й за развитието на финансовия сектор в Европейския съюз и укрепването на ключовите приоритети на Комисията - зелената сделка и цифровия преход".

Според Домбровскис ресорът търговия е много важен за Брюксел, особено в момент, когато световната търговия преживява сътресения, а ЕС е в обтегнати отношения със САЩ и Китай. Очаква се Домбровскис да играе и ключова роля в определянето на бъдещите търговски отношенията с Великобритания.

Домбровскис е и един от създателите на програмите на Еврокомисията за справяне с икономическите последиците от пандемията от COVID-19.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: "За разлика от финансовата криза, сега Европа пое отговорност и реагира изключително силно и бързо. Цялостният икономически отговор на Европа е по-добър от стимулите в САЩ или Китай".

Новото попълнение в Европейската комисия ще трябва да получи одобрението и на Европарламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков, ГЕРБ: Притеснен съм от дълбокото разделение сред българския народ
Тома Биков, ГЕРБ: Притеснен съм от дълбокото разделение сред българския народ
Десет нови автоматични станции следят нивото на река Дунав в реално време
Десет нови автоматични станции следят нивото на река Дунав в реално време