НОВИНИ

ВАС: Собствениците на тютюневите складове в Пловдив са длъжни да ги укрепят

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:26, 08.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Регионални

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности съгласно заповед на кмета на Община Пловдив. Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния административен съд по административното дело. С него се потвърждава решението по административното дело на Административен съд– Пловдив.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради, съобщиха от съда.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно - строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов архитектурно - строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство постановеният режим на опазване е задължителен за всички физически и юридически лица. Установените по делото факти пораждат правомощието на общината да издаде процесната заповед, с която да задължи собствениците на сградата - недвижима културна ценност за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, съгласувана по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство.

Заповедта на кмета на Община Пловдив е законосъобразна, а подадената срещу нея жалба неоснователна и недоказана, пише още в решението на ВАС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението за "Мини Марица-изток": БЕХ дава дългосрочен заем от 55 милиона лева (Обзор)
Решението за "Мини Марица-изток": БЕХ дава дългосрочен заем от 55 милиона лева (Обзор)
Цвета Караянчева: ЦИК трябва да отговаря за машинното гласуване
Цвета Караянчева: ЦИК трябва да отговаря за машинното гласуване