НОВИНИ

Георг Георгиев: Националната комисия на България за ЮНЕСКО да вземе отношение за поругаването на църквата "Света Петка Самарджийска"

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:26, 08.09.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и национален координатор за борбата с антисемитизма заяви, че ще поиска Националната комисия на България за ЮНЕСКО да се сезира и да вземе отношение за поругаването на църквата "Света Петка Самарджийска". Старата църква на Ларгото осъмна в събота залята с червена боя.

"Национално културно наследство, храм на повече от 10 века не може да бъде заливан с боя,не може да бъде вандализиран, не може да бъде поругаван, не може да става обект на нечии извратени представи за това как трябва да се изразява мнение. Аз ще искам много твърдо и категорично да бъде осъдена тази проява", каза Георг Георгиев.

Той отново се противопостави на езика на омраза и заяви, че демокрацията, мирът, стабилността не предполагат да се говори за кървава разправа, разстрели, за бесила и за убийства.

В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от участници в протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим, каза още Георг Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на БНТ
Позиция на БНТ
Работещите в болницата за рехабилитация в "Овча купел" с протест пред МЗ, не получавали заплати от 3 месеца
Работещите в болницата за рехабилитация в "Овча купел" с протест пред МЗ, не получавали заплати от 3 месеца