НОВИНИ

Как отравянето на Навални ще се отрази на отношенията между Запада и Москва?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:53, 08.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Алексей Навални вече диша самостоятелно и състоянието му се подобрява. Вчера той беше изведен от медикаментозна кома, но лекарите не се наемат да дават прогнози за здравословното му състояние в дългосрочен план. Казусът с отравянето му предизвика разрив в отношенията между Запада и Москва. Какви са възможните последствия?

20 дни след като Алексей Навални се почувства зле по време на полет, позицията на Кремъл остава непроменена - няма данни в организма на опозиционера да е имало отрова. Не и докато се е намирал на руска територия. Германия заяви, че има доказателства, че срещу 44-годишния блогър е използвано бойното вещество "Новичок". И настоя за разследване.

Николай Петров, анализатор: Отравянето, нежеланието на Кремъл да покаже, че провежда каквото и да е разследване и това, че изглежда сякаш руският политически елит не вижда това да отровиш някого като проблем - всичко това и изказването на канцлера Ангела Меркел - всичко това ясно ни показва, че отношенията между Русия и Запада са достигнали критично ниска точка.

Остра беше реакцията на целия ЕС, а в Германия се чуха призиви бившият канцлер Герхард Шрьодер да се оттегли от Газпром. Не е изключено и строежът на газопровода "Северен поток 2" да бъде спрян.

Според експерти редица дипломатически и икономически инструменти могат да бъдат използвани като начин за санкции срещу Москва, включително изключването на Русия от важни международни организации.

Николай Петров, анализатор: Това, че Навални е изведен от комата, е много добра новина, но дори след седмица да е напълно възстановен, проблемът с Кремъл няма да бъде разрешен. Не и докато се държат сякаш нищо не се е случило и сякаш няма нужда да се провежда разследване.

През 2018 г. отравянето с "Новичок" на руския двоен агент Сергей Скрипал на британска територия, стана повод за дипломатическо напрежение между Великобритания и Русия. Популярността на Алексей Навални, обаче и фактът, че е най-ярко изразената опозиция на Путин в Русия, създават предпоставки този път реакцията да е много по-сериозна и да дойде от много повече държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът даде ход на делото срещу бившия кмет на Созопол
Съдът даде ход на делото срещу бившия кмет на Созопол
Рокади в ЕК: Валдис Домбровскис поема ресор търговия
Рокади в ЕК: Валдис Домбровскис поема ресор търговия