НОВИНИ

Решението за "Мини Марица-изток": БЕХ дава дългосрочен заем от 55 милиона лева (Обзор)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:31, 08.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

"Мини Марица-изток" ще бъдат подпомогнати финансово от Българския енергиен холдинг реши днешният браншови съвет. Компанията, която произвежда 45% от енергийния ресурс у нас - ще получи дългосрочен заем от 50 милиона лева. Допълнително още 5 милиона лева ще бъдат отпуснати за актуализация на заплатите на миньорите.

След поредица от срещи в последните дни за бъдещето на комплекса "Марица-изток" стана ясно, че държавата ще подпомогне въгледобивното предприятие чрез заем.

Какви са перспективите пред региона в следващите няколко години според синдикатите и ще реши ли този заем проблемите на комплекса?

50 милиона лева за инвестиции и ремонтни дейности и 5 милиона лева за увеличение на възнагражденията на работниците. Това според участниците в Браншовия съвет ще се окаже достатъчно поне на първо време, за да бъде стабилизиран комплекса.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Заедно се обединихме около мерки, които ще дадат възможност на "Мини Марица-изток" да функционира нормално в следващата година.

Какви ще бъдат конкретните параметри на заема, който ще бъде отпуснат от БЕХ, ще се уточнява допълнително, засега е ясно, че той ще бъде дългосрочен. Правителството ясно е декларирало заявката си развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050-а, напомни министър Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: В два много важни документа единият Интегрирания план климат енергетика, който сме изпратили в ЕС много ясно е посочено, че България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат енергия от въглища.

Според Пламен Димитров от КНСБ обаче има сериозни пропуски в енергийната стратегия. Той настоява за по-детайлно разписване на ангажиментите на държавата и по-ясна визия за производството на въглища. След 2025 година изискванията към топлоцентралите стават по-строги.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Слонът в стаята на енергийния сектор се казва тарифен дефицит. Тези милиарди левове, които се натрупаха през годините като задължения на МЕХ? И БЕХ в много голяма степен се дължат на политически решения.

Според КТ "Подкрепа" към днешна дата са изпълнени голяма част от исканията им, но напрежението сред работниците все още не е спаднало.

Александър Загоров - КТ "Подкрепа": Напрежението, освен че ремонтната програма беше спряна, освен че инвестиционната беше спряна, идваше и от това, че нямаше перспектива.

Синдикатите ще настояват в следващите пет години нито един от работниците в мината да не загуби работата си или да получи по-ниско заплащане. Освен това да бъдат част от бъдещото развитие на комплекса, ако то включва изграждане на алтернативни мощности.

Пламен Димитров - КНСБ: Това развитие, което да бъде съпътстващо на естествено на добива, ако става върху земята която стопанисва "Мини Марица-изток", да става през търговското дружество с участието на работещите.

46 процента от енергията на страната в момента се произвежда в комплекса.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток". Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, съобщават от Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 издателства на Алея на книгата
Над 100 издателства на Алея на книгата
ВАС: Собствениците на тютюневите складове в Пловдив са длъжни да ги укрепят
ВАС: Собствениците на тютюневите складове в Пловдив са длъжни да ги укрепят