НОВИНИ

Теменужка Петкова: БЕХ дава 55 млн. лева заем на "Мини Марица-Изток"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
14:10, 08.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
живо бъдещето минния комплекс марица изток

Български енергиен холдинг ще отпусне дългоксрочен заем на "Мини Марица Изток" в размер от 55 млн. лева, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Параметрите за заема ще се доуточняват допълнително, но отсега е договорено 5 млн. от отпуснатите средства да се използват като разходи за персонала.

"За нормалната работа на "Мини Марица Изток" Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането. Ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения. С колегите от двата синдиката постигнахме съгласие и се обединихме около тези два важни въпроса, потвърди министър Петкова.

България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., потвърди още енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, посветена на бъдещето на "Марица-изток". Тя посочи, че в комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът на БФТ: Цвети съчетава най-добрите качества на българката
Вицепрезидентът на БФТ: Цвети съчетава най-добрите качества на българката
1000 евро глоба заради пясък от Сардиния като сувенир
1000 евро глоба заради пясък от Сардиния като сувенир