НОВИНИ

Мария Колесникова не е имала намерение да напусне Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:13, 08.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Мария Колесникова е задържана при опит да премине на територията на Украйна. Според Киев, Колесникова е избегнала "насилствено експулсиране". Близките й са категорични - тя не е имала намерение да напуска страната. Адвокатът й вече е подала необходимите документи в Държавния граничен комитет, откъдето обявиха, че здравословното и състояние е добро. А президентът Лукашенко даде голямо интервю за руски медии, в което призна, че може би е останал във властта твърде дълго, но просто така няма да си тръгне.

Всичко се случва около 4 местно време, на КПП "Александровка". Заедно с Мария, в колата пътуват още двама членове на опозиционния Координационен съвет - Иван Кравцов и Антон Родненков. Двамата мъже успяват да преминат на украинска територия.

В становището на държавния комитет се казва още, че автомобилът на опозиционерите е създал "заплаха за живота на служител на граничните власти". От Киев потвърдиха, че двамата мъже са на украинска територия, но добавиха, че те са били изведени от Беларус насилствено.

Според украинския заместник-министър на вътрешните работи Мария Колесникова сама е скъсала паспорта си, за да не може да бъде принудена да напусне Беларус. Това обаче не е потвърдено от Минск!

Антон Геращенко, зам.-министър на вътрешните работи на Украйна: Мария Колесникова е извършила смела постъпка, която не е позволила на беларуските спецслужби да я въдворят на територията на Украйна. Другите двама беларуски опозиционери са насилствено експулсирани. Сега те се намират на територията на Украйна и имат права, с каквито разполагат и всички останали чужди граждани.

Адвокатът на Колесникова - Людмила Казак, е направила необходимите постъпки пред Държавния граничен комитет и очаква да бъде уведомена какви процедури се предприемат и в какво е обвинена Мария. Появи се версия за местонахождението на опозиционерката, но от Държавния граничен комитет нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

На практика в Беларус останаха само двама от членовете на опозиционния Координационен съвет - адвокатът Максим Знак и писателят и журналист Светлана Алексиевич. Един от двамата останали в Беларус членове на Координационния съвет - адвокатът Максим Знак беше категоричен, че нито един от тримата не е имал намерение да напускат Беларус. Същото казва и бащата на Колесникова пред местни медии.

Въпреки че по държавната телевизия беше излъчено видеообръщение на Иван Кравцов, в него той казва, че заедно с Колесникова и Родненков се приготвят да напуснат Беларус. Не е известно къде и как е заснето посланието. Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю за руски медии допусна нови избори, но след промяна на Конституцията.

А в изказване пред ПАСЕ Светлана Тихановская каза, че властта на Лукашенко е нелигитимна, и че първо трябва да има нов президентски вот, и едва след това да се мисли за Основния закон.

А според анализатори, случващото се беларуските опозиционери ще изкара още повече хора на улиците.

Алеся Рудник, Център за нови идеи, Стокхолм: Има много голяма надежда за разкол на самия елит. Защото сега това е единственото, което може да спаси Беларус.

ЕС не призна вота от 9 август, спечен от Лукашенко, според официалните данни, но Русия го поздрави за победата.

На пресконференция в Киев тази вечер Иван Родненков заяви, че сам се е съгласил да напусне Беларус и да влезе в Украйна, и потвърди, че Мария Колесникова е скъсала паспорта си.

Другият член на Координационния съвет - Иван Кравцов, каза, че след задържането му, беларуските власти са му предложили да изведе Мария с цел "деескалация на напрежението".

А в центъра на Минск са задържани десетки участници в митинг в подкрепа на Мария Колесникова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
62-и ден на протести срещу правителството в София
62-и ден на протести срещу правителството в София
БСП няма да се регистрира на утрешното заседание на НС
БСП няма да се регистрира на утрешното заседание на НС