НОВИНИ

Едва 6% от работодателите у нас възнамеряват да наемат нови служители през следващите месеци

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 08.09.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Работодателите в България са резервирани към наемането на служители през следващите три месеца. Според изследване на международната консултантска компания Manpower трудовата заетост ще се увеличи с 1%.

Едва 6 на сто от анкетираните работодатели възнамеряват да назначат нови служители. Най-търсени са работниците в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". Работодателите във Варна и Пловдив са единствените, които очакват да увеличат заетостта до края на декември, а в София прогнозират застой на пазара на труда.

Според изследването, ръстът на наетите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" се очаква да е 7%. Браншът е един от най-силно засегнатите от КОВИД кризата.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Повечето хотели и ресторанти, над 90%, си уволниха персонала и го пратиха на борсата. Някои от нас успяха и съумяха да работят по системата 60/40 и позадържаха част от персонала.

През летните месеци в русенските ресторанти и хотели липсваха квалифицирани кадри, защото са работили в морските курорти за два пъти по-високи заплати. Сега обаче работодателите ще ги наемат отново.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Това са хора, които години наред сме ги обучавали, работили са при нас, разчитаме на тях.

Според проучването, във Варна и Пловдив се очаква разкриването на най-много работни места. Според изпълнителния директор на Стопанската камара във Варна Огнян Спасов обаче, това е трудно постижимо.

Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанската камара във Варна: Аз съм скептичен. Няма от къде да излязат такива субекти или нови фирми, които да ангажират повече работна ръка. Точно обратното. Сега октомври месец се очаква туристическите фирми да си освободят персонала и да го пратят на борсата.

Леко увеличение в броя на работните места е възможно само в кораборемонтните фирми, в девненските заводи, в строителството, както и в ай-ти сферата.

Евгени Борисов - съосновател на компания за аутсорсинг: Вече сме открили 100 работни места и ефективно нашите колеги работят заедно с нас. Като нашите планове в бъдеще до края на тази година и средата на следващата да удвоим размера на компанията във Варна.

Работодателите в Бургас и Русе предвиждат спад на заетостта, сочи проучването. Русенецът Пламен Бухтев е на борсата от 7 месеца.

Пламен Бухтев: Трябва да се откриват работни места. Няма работа, търсим работа, не е добре положението.

Резултатите от изследването показват още, че 64% от фирмите планират да предложат дистанционна работа и гъвкаво работно време.

Дали КОВИД кризата е причината за тези резултати от прочуването или това е обичайна тенденция от последните години? Вижте отговорите от Мария Стоева - мениджър продажби и бизнес развитие, която е и един от участниците в проучването.

Репортери: Венета Николова, Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите в Русе събират подписка пред Съдебната палата
Протестиращите в Русе събират подписка пред Съдебната палата
Десетки получават чекове за 1 200 долара от САЩ като помощи за COVID-19 заради объркани списъци
Десетки получават чекове за 1 200 долара от САЩ като помощи за COVID-19 заради объркани списъци