НОВИНИ

Пожари в Калифорния: Ранени са десетки цивилни и огнеборци

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:06, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Най-малко 14 души са пострадали при мащабните пожари в Калифорния, сред тях има цивилни и огнеборци. Близо седмица повече от 14 хиляди пожарникари се борят с 25 мащабни огнища в щата.

Сезонът на пожарите започна по-рано тази година, а според експерти - пикът предстои. Огънят вече е изпепелил повече от 890 хиляди хектара в Калифорния.

Обстановката се усложнява допълнително от високите температури и силния вятър, който често сменя посоката си. До момента са евaкуирани около 200 души. Властите са издали предписание за готовност на гражданите да нaпуснат домовете си в още няколко региона.

Губернаторът на Калифорния похвали работата на пожарните екипи и каза, че тази година пожарите в щата са в исторически мащаби.

"Това е най-дългият и опустошителен сезон на пожарите по отношение на поразените площи в модерната ни история", заяви Гавин Нюсъм.

Малки градове буквално са в руини и в други западни щати. Заради бурни ветрове и високи температури във Вашингтон и Орегон също избухнаха пожари. Град Малдън в Източен Вашингтон е почти разрушен.

"Живея тук. Бях в леглото, когато към девет часа токът угасна. Погледнах през прозореца и видях, че цялото небе е червено. После ни евакуираха", разказа един от евакуираните Мо ВанБроклин .

Прогнозата е, че и днес остават лошите метеорологични условия. А очакваните ветрове от 75 мили в час може да превърнат малките пожари в огромни огнища.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът край Девин: Обхванати са около 1 500 декара борова гора
Локализиран е пожарът край Девин: Обхванати са около 1 500 декара борова гора
Румен Драганов: Туризмът проработи с човешко лице
Румен Драганов: Туризмът проработи с човешко лице