НОВИНИ

Деница Сачева: Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата щеше да е 14%

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 09.09.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%. Това заяви в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата. Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане анализа на мярката 60/40 с всички детайли, допълни тя.

Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души, каза още социалният министър.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква Социалното министерство да предлагат повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм.

"Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", заяви социалният министър.

Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължидо края на годината, коментира Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите., обясни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ "Подкрепа": Заплатите на миньорите в "Мини Марица-изток" са гарантирани
КТ "Подкрепа": Заплатите на миньорите в "Мини Марица-изток" са гарантирани
Столичното 19-то училище се подготвя за старта на нестандартна учебна година
Столичното 19-то училище се подготвя за старта на нестандартна учебна година