НОВИНИ

След пожара в лагера на Лесбос: България не е получавала молба за приемане на бежанци

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 09.09.2020
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Хиляди мигранти останаха без подслон след като пожар изпепели препълнения мигрантски лагер Мориа на гръцкия остров Лесбос. В него са настанени почти 13 000 души при капацитет 2 000 обитатели. Властите предупредиха, че някои от бежанците там са позитивни за COVID-19. Атина обяви извънредно положение на Лесбос за четири месеца и изпрати подкрепления за подържане на реда. Властите проверяват версия за умишлен палеж и бунт, след като управата е започнала да поставя в изолация заразени с COVID-19.

Огънят е тръгнал малко след полунощ почти едновременно от поне три места. Мигрантите са замеряли огнеборците с камъни, обявиха властите.

От миналата седмица лагерът е под карантина. Като носители на вируса са установени поне 35 мигранти. Заради пандемията бежанците ще бъдат задържани на Лесбос. Полицията е спряла достъпа им до главния град Митилини.

Ясер (Афганистан): Не знаем къде да отидем. Всички бежанци са навън и се опитват да намерят място, където да се приютят.

ООН разполага със сведения за напрежение между местни жители и обитатели на лагера, тръгнали към Митилини. Кметът заяви, че мигрантите трябва да бъдат настанени на кораби за да се избегне разпространение на коронавируса.

Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция: Нищо не може да оправдае яростната реакция срещу здравните тестове, особено бунт. Случващото се в Мориа не може да продължава защото става дума едновременно за общественото здраве и националната сигурност. Информирал съм Еврокомисията, с която сме в постоянен контакт.

Еврокомисията финансира незабавното прехвърляне на 400 деца без придружител на континентална Гърция. Германският външен министър Хайко Маас, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза, заяви, че страните-членки трябва да са готови да приемат бежанци от лагера.

България не е получавала такава молба, заяви външният министър Екателина Захариева в предаването на БНТ " Светът и ние".

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Ние сме външна граница на ЕС, знаете, че пазим границата и нямаме такава молба все още . Но Европейската комисия ще окаже съдействие на правителството на Гърция.

Заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас утре отива на Лесбос. Евросъюзът е готов да помогне на Гърция, увери председателят Урсула Фон дер Лайен, която изрази дълбока тъга от събитията на острова.

Марош Шевчович- заместник-председател на ЕК: Поддържаме близък контакт с гръцките власти. Мобилизираме се напълно за да предоставим и координираме европейска подкрепа. Това ще включва финансова помощ, както и координация на средства от държавите-членки през Механизма за гражданска защита, в зависимост от конкретните нужди, определени от гръцкото правителство.

Приоритет е сигурността на засегнатите хора, оказването на първа помощ, осигуряването на подслон и санитарни материали, добави Шевчович. Според влиятелния германски социалдемократ Борис Писториус, лагерът Мориа е символ на провала на европейската политика по предоставянето на убежище и е дошло времето за неговото затваряне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив пред екраните: Близки и приятели стискат палци на Цвети Пиронкова
Пловдив пред екраните: Близки и приятели стискат палци на Цвети Пиронкова
Екоминистърът: Водата в язовир "Камчия" ще стигне за около 10-12 месеца
Екоминистърът: Водата в язовир "Камчия" ще стигне за около 10-12 месеца