НОВИНИ

Извънредно положение на остров Лесбос след пожара в мигрантския лагер

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 09.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Гръцкият кабинет проведе спешно заседание заради опожарения мигрантски лагер Мориа. Еврокомисията изрази готовност да окаже "пряка помощ на всички нива в тези трудни времена.

Обявено е извънредно положение на остров Лесбос. След среща с премиера Мицотакис,трима министри са изпратени на място. За щастие, няма пострадали при пожара в мигрантския лагер, но болниците са в готовност да приемат заразени с коронавирус.

13 000 бежанци и мигранти са без дом, сред тях има майки с деца. Полицията се опитва да открие много от мигрантите, които бягайки от пожара, са сред планинските райони на острова. Сред тях има заразени с коронавирус, не се знае какъв е точният им брой.

Изпратени на острова са и специални части за борба с безредиците. Забранено е всички мигранти и бежанци да напускат острова. Непълнолетните са в континенталната част на Гърция, като не се знае дали сред тях има заразени с коронавирус.

Премиерът Мицотакис подчерта днес във видео обръщение, че основната грижа на властите е здравето на мигрантите и жителите на остров Лесбос.

Марош Шевчович- заместник-председател на ЕК: Поддържаме близък контакт с гръцките власти. Мобилизираме се напълно, за да предоставим и координираме европейска подкрепа. Това ще включва финансова помощ, както и координация на средства от държавите членки през Механизма за гражданска защита, в зависимост от конкретните нужди, определени от гръцкото правителство.

Утре на остров Лесбос пристига друг зам-председател на Еврокомисията - Маргаритис Схинас.

Автор: Катя Пеева, кор. на БНР в Гърция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музей на соцавтомобили в Пещера
Музей на соцавтомобили в Пещера
10 000 лева глоба и три месеца условно за мъж от Сливен, нарушил карантината
10 000 лева глоба и три месеца условно за мъж от Сливен, нарушил карантината