Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НС събра кворум, управляващите и ДПС напуснаха залата след декларация за 9 септември

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:52, 09.09.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламенът днес започна работа след два опита за регистрация. Не беше спокойно в залата - нивото на емоциите ескалира от декларация на БСП по повод 9 септември. Тя предизвика ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС да напуснат залата.

БСП и днес не се регистрираха, след като миналата седмица казаха, че ще осигуряват кворум само за машинното гласуване.

ДПС направиха така, както се заканиха - да не се регистрират докато не видят, че управляващите имат достатъчно депутати за кворум. След почивката ДПС влезе в зала по време на регистрация и даде рамо за провеждане на заседанието. БСП реагираха остро на действията на ДПС и ги обвиниха, че винаги в ключови моменти си взаимодействат с ГЕРБ.

Стоян Мирчев - депутат, "БСП за България": ГЕРБ и ДПС превърнаха политическата реалност в България в един пазар, който спокойно можем да наречем, тъй като и ДПС участва в това управление, родния Капълъ Чарши. Политиката, която правят ГЕРБ, политика на концесии, политика на плажове, а тепърва ще разберем подкрепата от ДПС какви концесии и какви облаги за тази партия означават.

Политическа декларация на БСП по случай събитията на 9-ти септември 1944 година предизвика, ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС да напуснат залата.

Според Александър Симов след тези събития имало порив за нов живот и много положителни неща, които не трябвало да се забравят.

Александър Симов - ПГ на БСП: Провалът на над 30-годишния преход, провалът, отбелязан със сълзотворен газ срещу протестиращи млади хора, ще кара цели поколения да се връщат към смисъла на 9-ти септември, за да разберат неговите уроци, неговите мечти, неговите надежди, а разбира се и неговите грешки.

От ГЕРБ отвърнаха, че събитията на 9-ти септември са държавен преврат извършен от външни сили и трябва да бъде урок за всички български политици. Смятат, че тази дата трябва да напомня, че не винаги~страната ни е живяла в мир.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси. Че въпреки всички критики срещу демократичния преход на страната, през последите 30 години беше прекратена практиката на политическо насилие, осъществявано от държавата.

От Обединени патриоти също изразиха възмущение от използването на историята от страна на левицата. Припомниха и за народния съд.

Милен Михов - ПГ на Обединени патриоти: Народният съд не беше военно временно възмездие. Той беше политическо отмъщение, защото народните съдилища бяха извънредни съдилища назначени от комитетите на Отечествения фронт.

От БСП няма да се регистрират и утре в пленарна зала. Канят се да бъдат на протеста отвън, за да покажат своята съпричастност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две директорки на детски ясли - доброволки в дома за възрастни хора в Русе
Две директорки на детски ясли - доброволки в дома за възрастни хора в Русе
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край с. Кардам
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край с. Кардам