НОВИНИ

Закриха археологическия сезон на Перперикон

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 09.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Изключително успешно приключи археологическият сезон на скалния град Перперикон. Археолозите и работниците си тръгват доволни от там. След 5 години работа екипът на проф. Николай Овчаров попадна на търсената епископска резиденция.

Комплексът, който беше разкрит през последните 3 месеца, е функционирал между 6 и 11 век. Тук е бил духовният център на Родопите, твърди проф. Николай Овчаров.

Проф. Николай Овчаров - археолог: Имаме 3 сгради -ротондата, в която се намираме в момента и която е била мавзолей на някой от епископите през 6 в., и две други сгради. Едната е била жилищна, доста представителна. И една много фина, малка, която тълкувам като ризница, където са се съхранявали одеждите на духовниците.

Археолозите се надяват догодина отново да са тук, тъй като имат много работа, а са и убедени, че ги очакват още ценни находки.

Проф. Николай Овчаров - археолог: Надявам се държавата... да разбере огромното значение за науката и културата и туризма, който има на Перперикон и да продължим, за да разкрием епископския комплекс.

Дори в последния си работен ден археолозите намериха красив пръстен с елен. Откри го жена, която работи тук близо 20 години.

Гюлшен Апти: От 2003 г. работим, доволни сме, цялото семейство, пръстенчето намерих до краката, доволна съм.

Все повече са и туристите, които идват на Перперикон от цялата страната.

Борислав Ганев: Любовта към българската история, красотата на Родопите. За пръв път сме тука, много сме очаровани от гостоприемството на местните хора, местните гозби.

Цялостното разкриване на епископията на Перперикон ще продължи и догодина.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничен е големият пожар край Девин, продължава гасенето на отделни малки огнища
Ограничен е големият пожар край Девин, продължава гасенето на отделни малки огнища
"Ролинг Стоунс" откриват първия си бутик
"Ролинг Стоунс" откриват първия си бутик