НОВИНИ

Новите открития в Перперикон - величествен ансамбъл от 3 сгради

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 31.08.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Култура

Изключително успешна е тази година за екипа на проф. Николай Овчаров, който вече 21 години проучва Перперикон.

За три месеца усилена работа, въпреки жегата, тук вече е разкрит величествен ансамбъл от 3 сгради. Сред тях е ротонда, която няма аналог у нас.

След като преди 4 години в подножието на Перперикон беше открита най-голямата базилика в Родопите, задачата на археолозите тази година беше да потвърдят, че край нея е бил и духовният център на планината.

"Вече имаме 3 сгради от нея хванати, две правоъгълни и една ротонда, кръгла сграда, която е била, най-вероятно, за някои от епископите на тази епоха на Великия Юстиниян", каза проф. Николай Овчаров.

През VI век християнството вече е наложено по тези земи. Това поражда нужда от изграждане на нови храмове.

"Тук има, вижда се добре, изсечени в скалата сгради, много сгради, няколко сгради, които са свързани помежду си. Това е една традиция, която през това време е доста популярна в Римската империя", каза проф. Овчаров.

Перперикон привлича все повече туристи, особено тази година. Заради пандемията посетителите са повече от миналата година, тъй като повече са хората, които предпочитат вътрешния туризъм и опознават родните забележителности.

На разкопките работят около 60 души. За тях това е поминък, който замества тютюна. Местните вече свикнаха с туристите, показват им находките, упътват ги.

Сезонът приключва след 10-на дни. Още от сега обаче археолозите знаят, че догодина ги очаква много работа и нови разкрития на Перперикон, който има история на 7 000 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на сватбите в Пловдив в края на лятото заради пандемията
Бум на сватбите в Пловдив в края на лятото заради пандемията
В Делхи следят пациенти с COVID-19 с уред за 13 долара
В Делхи следят пациенти с COVID-19 с уред за 13 долара