НОВИНИ

Ще има ли недостиг на противогрипни ваксини?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:10, 31.08.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Здраве

COVID епидемията в България затихва. За първи път процентът положителни проби в Националната референтна лаборатория намалява.

Страната ни обаче е изправена пред ново изпитание. Освен с коронавируса, лекарите трябва да се борят с есенните вируси и грипа.

Здравните власти се надяват хората у нас да продължат да спазват противоепидемичните мерки - а именно - дезифекция, дистанция и носене на маски на закрито.

На фона на очакванията за трудна есен заради сезонните вируси и грипа в последните две седмици България е една от малкото държави в Европа, в които има сериозно намаляване на броя на новите случаи.

За първи път от доста време насам процентът положителни тестове е 1,77.

В последния ден на август статистиката показва само 26 положителни проби за денонощието, при направени едва 1 470 PCR теста.

Междувременно, вече са ясни грипните щамове, които ще ни атакуват тази зима. Те са 4. А у нас вече са доставени и първите ваксини.

Миналата година внесените за свободна продажба са били 140 000 дози. Oчаква се и тази година да бъдат толкова.

Един от производителите е казал, че ще произведе 10 млн. дози повече за Европейския съюз.

Дали и каква част от тях ще стигнат до България не е ясно. До края на седмицата се очаква да бъде подписан договор за доставка на около 180 000 дози за хората над 65 години, които ще бъдат ваксинирани безплатно.

България е сред малкото страни в Европа, в които е отчетено сериозно намаляване на новите случаи на COVID-19.

"Затихва епидемията и когато видите сметката на разпространение в последните 3 седмици във всичките европейски държави, да не говорим за държавите на Балканския полуостров. Виждате, че България е една от страните, които има най-сериозно намаляване", каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Смъртността от коронавирус обаче се увеличава.

"Вълната, когато утихва имаме висока смъртност", каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

На фона на затихващата COVID епидемия в края на септември се очакват първите есенни вируси.

"Които са пак респираторни свързани с гърлобол и кашлица. Симптоми подобни на коронавирусната инфекция. Именно за това трябва да сме малко по-бдителни тази година. Малко повече спазване на мерките", каза проф. Кантарджиев.

Освен дистанция, дезинфекция и носене на маски е препоръчително да се ваксинираме срещу грип. Първите дози вече са в аптеките.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има търсене повече от миналата година, но ваксините ще бъдат най-вероятно като миналата година, като брой. Тоест около 140 000 извън тези, които са безплатни през личните лекари.

В някои аптеки хората се записвали предварително за противогрипни ваксини. Най-подходящото време за поставянето им е през следващите два месеца.

Д-р Виделина Моллова - общопрактикуващ лекар: След поставянето на ваксината, има период поне двуседмичен, в който се изгражда имунитета. И е хубаво организмът да бъде поставен в условия на изграден имунитет, за да може да посрещне по-леко съответния грипен щам.

"Ако се ваксинираш, вероятността да ходиш на лекар по повод на грип е два пъти по-малка", каза проф. Кантарджиев.

Противогрипната ваксина е препоръчителна за хроничноболните и възрастните хора. И тази година държавата ще осигури безплатно 180 000 дози за хората над 65 години.

Репортери: Цанка Николова и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в община Белица след смъртта на баща и син лекари, починали от COVID-19
Ден на траур в община Белица след смъртта на баща и син лекари, починали от COVID-19
Св. Синод се разграничи от публичните и политически изяви на архимандрит Дионисий
Св. Синод се разграничи от публичните и политически изяви на архимандрит Дионисий