НОВИНИ

Идва ли краят на "Ерата Джуканович" в Черна гора?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:16, 31.08.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Близки резултати между управляващи и опозиция на провелите се вчера парламентарни избори в Черна Гора. Управляващата вече 31 години Демократическа партия на социалистите печели 30 от 81 места в парламента. Втора остава най-голямата опозиционна партия - "За бъдещето на Черна Гора", която ще има 27 депутати.

Някои анализатори вече виждат знак за краят на ерата "Джуканович". Тази нощ, обаче, две партии обявиха победа на изборите, а преговорите за съставяне на кабинет тепърва предстоят.

Радост сред привържениците на Демократическата партия на социалистите. Президентът на Черна гора Мило Джуканович обяви победа на парламентарните избори.

Мило Джуканович, президент на Черна гора: Мнозина питаха дали Демократическата партия на социалистите е способна да признае резултати, различни от очакванията ѝ. Ние винаги сме го казвали - абсолютно да! И аз искам отново да го повторя - признаваме резултатите на всички политически сили в Черна гора.

За да остане на власт, Джуканович трябва да срещне подкрепата на поне 41 депутати. В момента той има едва 30. Някога е бил сред приближените на югославския диктатор Слободан Милошевич. По-късно поема курс към независимост на Черна гора. Смятан е за един от най-богатите политици в света. 4 пъти премиер и 2 пъти президент на страната, 58-годишният лидер е и сред най-младите държавни глави в света.

Празненства имаше и в лагера на опозицията. Втора по сила в парламента ще бъде коалицията "За бъдещето на Черна гора" с 27 депутати.

Здравко Кривокапич, лидер на "За бъдещето на Черна гора": Народе на Черна гора, свободата дойде! Добрите неща се случват на тези, които чакат. Това се случи след 31 години абсолютна власт".

Призив за бойкот на Джуканович дойде от Сръбската православна църква, която има спор с управляващите, заради отнети имоти. Ако просръбската "За бъдещето на Черна гора" се обедини с поне две по-малки партии, то те ще могат да сформират кабинет и да отстранят от властта дългогодишния черногорски лидер.

От това кой ще поеме властта в Подгорица зависи и как Черна гора ще продължи пътя си към Черна гора.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борова гора пламна над Карлово
Борова гора пламна над Карлово
54-и ден на протест в София: Събраха се пред сградата на Европейската комисия
54-и ден на протест в София: Събраха се пред сградата на Европейската комисия