НОВИНИ

Маските за началните учители не са задължителни

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 31.08.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Образование

Дни преди старта на новата учебна година в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с началниците на регионалните управления по образоване в страната.

Стана ясно, че за началните учители маските в клас не са задължителни, но предпазни средства трябват да имат всички преподаватели от по-горен курс.

В класните стаи учениците ще сядат по един и ще бъдат на достатъчно разстояние един от друг, така че да бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Въпреки това все още има родители, които се притесняват да пуснат децата си в класните стаи.

Постоянна дезинфекция, маски по етажите на училищата и строг контрол са само част от мерките за новата учебна година, която започва присъствено. В това бургаско училище ще предприемат и мярката „стъпаловидно междучасие".

"Различните випуски ще излизат в различно междучасие. Голямото ще бъде различно за всички деца и по този начин ще избегнем прекаленото струпване. Особено за храненето на децата ще имаме съответно няколко пункта, от където децата ще могат да си взимат закуски", каза Пепа Запрянова, директор на ОУ „Елин Пелин" - Бургас.

А в столичното 119 училище се обособили и изолационна кабина при евентуално установен ученик с коронавирус.

"Това е в случай, че ученик прояви симптоми като кашлица, висока температура, трябва да бъде изолиран, за да бъда извън останалата част на класа, да се повикат родителите", каза Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ „Акд. Михаил Арнаудов".

Учителите, които преподават на децата от първи до четвърти клас, не са задължени да носят маски в стаите.

"Но когато става въпрос за учителите, които преподават на различни паралелки, при запазване на сегашния режим за носене на маски на закрито, те ще трябва да влизат в часовете с маски или шлемове, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предпазните средства обаче биха затруднили преподавателите да водят нормално часовете си.

"Това ще пречи, плюс това аз съм от хората, които нямат такъв силен глас, който да се "носи" в класната стая, така че мен лично това ще ме затрудни, но каквито са изискванията в това. трябва да се съобразим", каза Румяна Цветкова, старши учител.

Близо 24 часа ще са нужни на училищата да превключат от присъствено към онлайн обучение, призна министърът на образованието.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът се е провалил с Ковид кризата, смята премиерът Борисов
Светът се е провалил с Ковид кризата, смята премиерът Борисов
Карадайъ: Проектът за нова конституция е удар срещу демокрацията и държавността
Карадайъ: Проектът за нова конституция е удар срещу демокрацията и държавността