НОВИНИ

Окончателно: Учебната година започва присъствено

При промяна на епидемичната обстановка ще се преминава към онлайн обучение

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:06, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Нови правила и стратегии за началото на учебната година заради коронавируса. От образователното министерство предлагат три варианта на обучение - присъствено, електронно и дистанционно. Началото на учебната година ще е в клас.

Разминаване в учебното време, отпадане на кабинетната система и мерки за дезинфекция и дистанция ще бъдат част от мерките при организацията на учебния процес от септември.

Може да се избере и частичен вариант за прилагане на т.нар. стратегия за невзаимодействие между паралелките: например класовете от различните випуски да учат на различни етажи или в отделни сектори. Разделението може да бъде и между големите и малките ученици.

Прилагането на стратегията за невзаимодействие между паралелките обаче няма да бъде задължителна, а ще зависи от решението на ръководството на всяко училище според заболеваемостта.

В българските училища ще се прилага смесена система, по европейските модели. Основната форма на обучение е присъствената, но при смяна на обстановката ще се преминава към онлайн обучение, което вече има разработена система.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Училищата ще имат готовност за превключване. Много вероятно ще се наложи такова превключване когато има сезонни грипни вируси. Както всяка година досега се излизаше в грипни ваканции. През идната учебна година надявам се да бъдат приети и в зала на второ четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които да позволят да няма загуба на учебно време.

При възможност ще се въведе принципът на взаимодействие между паралелките. Ще е необходимо да има стая, в която да може да бъде изолирано дете, ако прояви симптоми.

Задължително ще бъде носенето на маски от учениците в общите закрити части на учебната сграда и училищните автобуси. В класните стаи обаче трябва да носят маски само учителите, за децата е по желание. Дезинфекцията, дистанцията и поддържането на хигиената е абсолютно задължително.

При доказана зараза учениците могат да преминат на дистанционно или електронно обучение.

Електронният вариант ще се разрешава и при хронични заболявания на децата, но и на родителите. Разработва се и трета форма - с дистанционно обучение. Близо 20 центъра в страната ще поемат желаещите ученици от различни области. Началото се очаква по-късно през есента.

Допълнителни средства са отпуснати и за предучилищна подготовка, а в 57 общини все още има недостиг на места.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Действително обаче по редица причини все още има родители, които очакват да получат място в тези системи. Трябва да правим, както сме го правили и ще правим занапред всичко възможно на всяко дете, на всеки родител, който желае да ползва тези услуги, да му се гарантира достъп до системата на детските градини и предучилищната подготовка.

В София в момента се строят 14 детски градини и ясли. Очаква се сериозна промяна в нормативите, за да се премахнат ограниченията за местата, в които може да се разполагат детските заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ЦИК подава оставка заради неяснотите около организацията на машинното гласуване
Председателят на ЦИК подава оставка заради неяснотите около организацията на машинното гласуване
Комитет "Васил Левски" готви протест заради предлаганите промени в конституцията
Комитет "Васил Левски" готви протест заради предлаганите промени в конституцията