НОВИНИ

Мъж от Невестино гради храм със собствени средства и труд

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 27.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

76-годишният Благой Ваташки от кюстендилското село Невестино изгражда параклис със собствени средства и труд. Храмът носи името на Св. Теодор Тирон и се намира върху осветено място - древно оброчище, на което има останки от кръст от преди 200 г. Жителите на Невестино нямат православен храм, в центъра на селото има новострояща се черква, която стои недовършена от близо 20 години.

Градежът на храма Благой Ваташки започнал преди шест години с подкрепата на своята съпруга Виолета. Мъжът е пенсионер, но все още работи като шлосер монтажник, а всеки спечелен лев влага в строежа на параклиса.

"Бог ни е създал на този хубав бял свят и ние сме длъжни като си тръгваме, да оставим нещо добро", казва Благой Ваташки.

С майсторските си ръце възрастният мъж е изработил металния кръст, обкова на откритата част на храма, камбанарията и външната ограда около святото място. Помагат му внуците, а съпругата му Виолета е облагородила мястото с цветни лехи.

"Вярата на хората не трябва да се губи и всеки, който има желание и иска, да посети този храм да запали свещичка и да се помоли", казва тя.

Местната управа няма възможност да отделя средства за изграждането на храма, защото бюджетът е малък. Помагат обаче с инертни материали и машини.

Йордан Глогов - зам.-кмет на община Невестино: Ние като община одобряваме, това което е направил г-н Благой и се радваме, че той с лични средства и с двете си ръце построи това нещо тук.

Параклисът на Благой Ваташки е почти завършен, местните хора се надяват до Тодоров ден, когато е храмовият празник, да чуят дългоочаквания камбанен звън над селото.

Автор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен холдинг проявява интерес към летище "Пловдив"
Международен холдинг проявява интерес към летище "Пловдив"
Интегрирана система ще координира операции при бедствия и аварии в Черно море
Интегрирана система ще координира операции при бедствия и аварии в Черно море