НОВИНИ

Машини отново поправят плавателния път по река Дунав

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 27.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Специализирани машини изгребват за трети път през това лято пясъчни наноси по река Дунав и поправят плавателния път за корабите. С тази дейност се занимава Агенцията за проучване на плавателния път по Дунав, а средствата са осигурени от Министерството на транспорта.

Най-сериозни проблеми за корабоплаването възникват в два участъка – в района на остров Белене и при село Вардим. В тях реката непрекъснато натрупва нови пясъчни прегради, разказват хидрометеоролози.

Ивелин Занев - директор на Дирекция "Поддържане на корабоплавателния път"-АППД-Русе: Българският участък от река Дунав се характеризира с изключително фини наноси, които се транспортират много лесно от течението на реката.

Тази особеност на реката намалява дълбочината ѝ и така с течение на времето в тези участъци засядат кораби, уточняват от Агенцията.

Ивелин Занев - директор на Дирекция "Поддържане на корабоплавателния път"-АППД-Русе: В момента нивото на река Дунав е ниско. Около 150 см е водният стоеж в Русе, като то оказва основно влияние върху образуването на прагови участъци.

В един от проблемните участъци чрез драгажните дейности ще бъде и разширен плавателния път, за могат по-лесно да преминават всички корабни състави.

Само за последните два месеца 12 крузните кораба са акостирали в Русе на път към делтата на Дунав.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интегрирана система ще координира операции при бедствия и аварии в Черно море
Интегрирана система ще координира операции при бедствия и аварии в Черно море
Започна цялостен ремонт на пътя Карлово - Васил Левски
Започна цялостен ремонт на пътя Карлово - Васил Левски