НОВИНИ

Проверяват болницата в Асеновград след сигнал, че отказали прием на пациенти с коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Спешна проверка на болницата в Асеновград след сигнал до областния управител на Пловдив, че здравното заведение е отказало да приеме три жени от Дома за хора с умствена изостаналост в село Джурково със симптоми на COVID-19. Те са на възраст между 30 и 40 години и са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Днес бяха потвърдени резултатите за коронавирус на трите жени. Бяха взети проби и на всички 40 обитатели на Дома, както и на медицинския и обслужващ персонал.

Инспекцията е установила, че в Ковид отделението на Асеновградската болница е имало свободни легла. Според директора на лечебното заведение става дума за недоразумение между началника на отделението и екипа на Спешна помощ, които са бързали да настанят пациентите.

"Има 16 легла, които са разположени в 8 стаи по две легла с отделен санитарен възел. Към момента обаче във всяка една стая е имало пациент. Може би воден от факта, че ще бъдат смесени пациентите с доказано заболяване Ковид и такива, които пристигат отвън, съмнителни, не е преценил. Не си е позволил да направи разместване, да ги събере и настани в отделението, но по принцип легла - имало е", коментира д-р Иван Червенков - директор на МБАЛ-Асеновград.

След като от дома сезирали областния оперативен щаб от там веднага преценили да настанят тримата заболели в Инфекциозната клиника в Пловдив.

От здравната инспекция днес не откриха нарушения в болницата в Асеновград. Определиха ситуацията като: "недоразумение" и разминаване в комуникацията със спешна помощ.

"Ние ще имаме грижата с управлението на болницата да решим в следващите дни да има регулярност и съответно комуникацията да бъде подобрена, за да може пациентите от Джурково да бъдат настанявани тук", увери д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на РЗИ-Пловдив.

Здравните власти са категорични, че свободни Ковид легла в Асеновград има.

Дани Каназирева, областен управител: Моята молба и апел към ръководството на болницата е да изгладим организационните проблеми преди започването на есенно-зимния период, когато вече знаете, че ще се смесят и симптоми за COVID-19 с грипните симптоми, за да запазим наистина добра организацията.

Днес бяха тествани всички настанени в дома в село Джурково, както и целият персонал. Резултатите ще станат ясни в късния следобед утре.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна цялостен ремонт на пътя Карлово - Васил Левски
Започна цялостен ремонт на пътя Карлово - Васил Левски
Кейти Пери и Орландо Блум се радват на дъщеричка
Кейти Пери и Орландо Блум се радват на дъщеричка