НОВИНИ

Екоминистърът проверява два от най-опасните складове за пестициди

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 27.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Екология

Проверяват два от най-рисковите складове за пестициди в чирпанското село Яворово. Там са екоминистърът Емил Димитров и зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Проверката е по разпореждане на Върховна административна прокуратура за незаконно съхранение.

Складовете крият опасност, тъй като в тях се съхраняват пестициди от 1982 година. Те са останали от бившото ТКЗС в селото. Става въпрос за около 3 тона пестици, които съдържат опасни и отровни вещества, които попадат в почват, откъдето животните пият вода, пасат трева, а оттам и в храната на хората.

В склада пристигна и френски екип, който започна изследване на пробите и подготвянето и за транспортиране във Франция, тъй като няма да бъдат унищожавани в България.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Намерихме две места, на които са заровени отпадъци, където няма покрив, тече дъжда по тях и те отиват в почвата. Това бяха и притесненията на Върховна административна прокуратура, която ни възложи да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви срокове бихме могли да ги изчистим. Тука само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме. Нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен, по какъвто и да било начин.

Освен двата опасни склада на територията на област Стара Загора има и още един край мъглижкото село Елхово. В следващите дни ще започне обезвреждането на пестиците и там.

Репортер: Десислава Петкова


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добър познайник на Лудогорец елиминира Селитк от Шампионската Лига
Добър познайник на Лудогорец елиминира Селитк от Шампионската Лига
Раонич и Циципас стигнаха пoлуфиналите в Ню Йорк
Раонич и Циципас стигнаха пoлуфиналите в Ню Йорк