НОВИНИ

Проф. Петко Салчев: 4,453 млн. лева са изплатени за лечение на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 27.08.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Болниците вече почти напълно са възстановили обема на работата си отпреди епидемията с коронавируса. За последните месеци намалението на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е около 4% е по-нисък обема. Проблемът остава в денталната медицина, където все още се движат в рамките на 30% по-нисък обем. Това заяви в Сутрешния блок управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили“, каза още той.

По думите му, до момента за лечението на пациенти с COVID-19 са изплатени 4, 453 млн. лева.

По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.

"С Анекса, който подписахме, за който преговорите бяха трудни, се вдигнага с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Говорихме увеличението на клиничните пътеки да е предимно за заплати на персонала, но ние не можем да кажем как да стане това. Не можем да администрираме този процес", каза той.

1200 лв. е средно себестойността на един пациент при 10-дневен престой в болницата.

"Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност -60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда.

"Досега нямаме оплакване за неизплащане навреме. Преди няколко дни преведохме парите на болниците във връзка с дейността и след това имаше и решение на Надзорния съвет за доплащане на тези, които нямат достигнатия обем от дейности. Периодично си плащаме всеки месец, както е по закона и реда“, заяви Салчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България до 19 г. надигра Хърватия след голяма драма
България до 19 г. надигра Хърватия след голяма драма
Протест срещу решението столичната улица "Съборна" да стане пешеходна зона
Протест срещу решението столичната улица "Съборна" да стане пешеходна зона