Протест срещу решението столичната улица "Съборна" да стане пешеходна зона

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:37, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Живеещи на улица "Съборна" в центъра на София, както собственици и наематели на магазини протестират срещу намерението на Столична община, улицата да стане пешеходна зона. Хората се притесняват, че няма къде да паркират автомобилите си, както и че магазините в района ще фалират.

След разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тя е обещала да формира нова комисия, която да взема решение за бъдещето на улицата.

В края на юни Столичният общински съвет реши улица "Съборна" да стане пешеходна зона и така да бъде обвързана с останалите пешеходни пространства в София.Това предизвика остри протести от хората в района.

"Проектът, който е внесен от "Спаси София" за затваряне на улицата, се базира на неверни данни .За два дни са преброили, че са преминали 0 автомобили и над 10 000 пешеходци", коментира Силва Георгиева.

Според протестиращите с този проект се създава изкуствен конфликт между пешеходци и автомобили, какъвто не е имало досега на улица "Съборна".

"Няма нужда една улица с толкова широки тротоари, най - широките в България и по тях спокойно могат да се движат пешеходци, да бъде забранено движението на автомобили", заяви Юлияна Дончева.

"Притеснявам се, че ще фалира цялата улица. Ще фалираме всички магазини тук, няма как дори да си заредим магазините със стока. Даже не говорим как ще идват клиентите. Просто това е страшно безумие", недоволен е и Даниел Капсъзов, наемател на магазин.

"Ние се страхуваме, че тук ще премахнат търговските обекти и магазините и ще дойдат заведения, които ще ни пречат да спим и ще нарушат спокойствието на живеещите тук", казва Елисавета Гурова.

Според един от съвносителите на проекта решението за улица "Съборна" е взето въз основа на много експертни факти и изследвания.

Борис Бонев, независим общински съветник: Никой никога не е гарантирал, че всеки ще може да стигне с автомобил непосредствено до вратата си. Освен това световната практика показва, че пешеходните зони стимулират бизнеса, а не го унищожават, И това ще се види съвсем скоро.

Престоят нови преговори между живеещите на "Съборна" и столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова е обещала да формира нова комисия от специалисти, които да вземат решение за бъдещето на "Съборна".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Петко Салчев: 4,453 млн. лева са изплатени за лечение на COVID-19
Проф. Петко Салчев: 4,453 млн. лева са изплатени за лечение на COVID-19
Ураганът Лаура може да се засили до пета степен
Ураганът Лаура може да се засили до пета степен