НОВИНИ

Руската полиция започва проверка по случая Навални

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:07, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

От Кремъл потвърдиха, че започват разследване на предполагаемото отравяне на един от най-отявлените критици на Владимир Путин, но без да дават подробности. В няколко разследващи медии се появи информация, че германски лекари са търсили връзка със свои български колеги, занимавали се с лечението на българския предприемач Емилиян Гебрев, заради хипотеза за сходства в случаите. От германската клиника "Шарите" заявиха, че няма да коментират "предположения и спекулации". През 2015 година Емилиян Гебрев беше приет на лечение в реанимацията на ВМА. Потърсени за информация от "По света и у нас", оттам днес заявиха, че няма да коментират.

В Русия разследването е поверено на транспортния отдел към Сибирското подразделение на министерството на вътрешните работи. Вече е проверена стаята, в която Алексей Навални е отсядал в Томск. Наркотици или други съмнителни вещества не са открити. Проследени са движенията му в града и са анализирани кадри от камери за видеонаблюдение.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Извършват се проверки в рамките на предварителното следствие. Това е част от ежедневната работа на нашите следствени и правоохранителни органи. Какво точно правят те - няма как да бъде прозрачно - никакви разследвания не се правят открито.

По-рано Москва заяви, че иска яснота по случая с Алексей Навални и добави, че не желае инцидентът да влоши отношенията на Русия със Запада. Междувременно в изданията Шпигел и Инсайдър се появи информация, че германски лекари са търсили свои български колеги, заради хипотеза, че Навални и българският оръжеен предприемач Емилиян Гебрев са били отровени с вещество от семейството на органофосфатите. То включва редица инсектициди, токсини, като зарина, както и препарата Новичок, разработен в руски лаборатории.

Гебрев беше приет в болница през април 2015 г. със симптоми на тежко отравяне. Лаборатория към Хелзинкския университет откри в пробите следи от два органофосфата, което дава основание да се предположи, че използваният токсин е от семейството на Новичок. С Новичок се предполага, че е извършено и покушението срещу бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, от март 2018 г. в Солзбъри, Великобритания. Пред руската информационна агенция Новости, официален представител на клиниката "Шарите", в която е настанен Навални, заяви, че не коментира "предположения и спекулации". И добави, че когато има нови сведения, обществеността ще бъде своевременно информирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозен спад в пътуванията на чужденци у нас, отчитат от НСИ
Сериозен спад в пътуванията на чужденци у нас, отчитат от НСИ
КЕВР предлага с над 15% по-висока цена на природния газ
КЕВР предлага с над 15% по-висока цена на природния газ