НОВИНИ

ЕС настоя за разследване за Навални, Кремъл определи заключенията за отравяне като прибързани

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:12, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Европа

ЕС настоя руските власти да започнат без отлагане независимо и прозрачно разследване на отравянето на Алексей Навални. Кремъл отхвърли обвиненията, че руските власти са замесени в опит за убийство на опозиционния лидер като несериозни и определи твърденията за "отравяне" като прибързани.

"Остро осъждаме това, което изглежда като опит за отнемане живота на г-н Навални", обяви в изявление първият дипломат на Европейския съюз.

Жозеп Борел се позовава на заключението на германската клиника, където е настанен Навални, че той е бил отровен по време на престоя си в Сибир.

Руският народ и международната общност очакват изясняване на фактите около отравянето на Навални, пише Борел и настоява виновните да понесат своята отговорност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че руските власти засега не виждат повод за започване на разследване на углавно престъпление.

"Но ако бъде установено отравяне с конкретно вещество, тогава ще започне разследване. Най- напред трябва да бъде установено веществото, засега ние с вас виждаме пациент в кома", каза Песков. Той разкритикува Запада за това, че лансира отравянето като единствена версия за случилото се.

"Сами можете да видите, че руските и германските специалисти имат идентични медицински данни, но заключенията им са различни. Не разбираме на какви основания нашите колеги толкова бързат да използват думата "отравяне" и т.н. Тази версия беше сред първите разглеждани от руските лекари, но повтарям - веществото все още не е установено", категоричен е Песков.

Говорителят на Кремъл съобщи, че руските лекари са готови да обменят проби от изследванията и биологичен материал с германските си колеги.

На 20 август по време на полет за Москва, опозиционерът Навални изпада в тежко състояние, след като на летището изпива чаша чай. След кратък престой в болница в Омск, беше транспортиран за лечение в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в София
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в София
Новак Джокович и Анди Мъри продължават напред в Ню Йорк
Новак Джокович и Анди Мъри продължават напред в Ню Йорк