НОВИНИ

Продължава издирването на Янек Миланов, в търсенето се включва и конна полиция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:23, 31.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Четвърти ден продължава масираната акция по издирването на изчезналия преди месец Янек Миланов. Днес беше претърсен район между село Крайници и Сапарева баня. Вече е проверен половината от набелязания район с площ от 120 кв.км. От утре в издирването ще се включи и конна полиция, поради трудната достъпност на местностите, които трябва да бъдат претърсени.

Заедно с униформените в района на пусти ниви между Дупница и Сапарева баня претърсват и експерти, които проверяват всяко място, на което има следи от изкопни дейности. Проверени са вече и над 90 сгради, в които разследващите са анализира, че е възможно Янек Миланов да бъде държан. Усилията им на този етап не дават резултат.

Според опитния криминалист Ботьо Ботев, който коментира разследването в сутрешния блок на БНТ, грешки в самото начало са довели до сегашните затрудения.

"Грешна е била оценката още в първоначалния етап, когато е постъпила информацията, че се касае за отвличане. Това е моето становище. Още в онзи момент, при тази ситуация, при нещата които са станали, е трябвало да се мисли за най-лошото, че този човек е бил убит. И в този аспект е трябвало да се включат компетентни специалист от дирекция на полицията от убийства", коментира той.

Разпитът на жената на Васил Капланов - Петя Николова, не е довел до получаване на повече информация за изчезването на Янек Миланов. Николова е отказала да се подложи на детектор на лъжата, а криминалните психолози не са успели да я убедят да съдейства на разследващите.

БНТ потърси Николова в дома ѝ по адресна регистрация. "С децата си живее някъде в жк Бистрица, нищо друго не мога да ви кажа, защото не поддържам отношение с тези хора", коментира съседка.

Според наши източници Капланов и Николова живеят съвместно в този блок в дупнишкия квартал Бистрица. Това е и адресът, на който Каплата трябва да изпълнява мярката си "домашен арест" по разследването за незаконно притежание на боеприпаси. Вратата, обаче, се отваряла само на полицаите, които проверяват дали обвиняемия е на адреса.

Преди близо 10 години Николова е имала кратка романтична връзка с Янек Миланов и според разследващите именно това е причината през последната малко повече от година и половина Капланов да атакува непрекъснато автомобила и жилището на Янек Миланов, които се намират на стотина метра.

"Имаме една информация, предварителна, за действия, които са престъпни, бих казал, и би трябвало да бъдат разследвани. Доколкото ми е известно са подавани сигнали, но не е отреагирано по отношение на тези сигнали.", заяви още Ботьо Ботев пред БНТ.

Липсата на реакция на случващото се и подаваните сигнали е причина да се проверява и дейността на полицията и разследващите в Дупница.

От утре в издирването на Янек Миланов се включва и конна полиция, тъй като предстои да се проверява район, който е трудно достъпен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява транспортния проект в Пловдив
Прокуратурата проверява транспортния проект в Пловдив
Сова Харис: 84% от българите искат главният прокурор да се избира от хората
Сова Харис: 84% от българите искат главният прокурор да се избира от хората