НОВИНИ

ДПС няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС

bnt avatar logo
от БНТ
15:06, 31.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Това заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ във връзка с проекта на ГЕРБ за нова конституция.

"Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да целят укрепване на демократичните ценности", аргументира решението лидерът му.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС: Мотивите ни са водени от основните принципи в устава на ДПС, нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция. Изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът се отрича от общочовешките ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство. Новата конституция не отговаря на заявеното искане за рестарт.

Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност, категоричен е Карадайъ.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС: Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати - спокойно, нормално и в креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди, разумно отговорно и достойно.

Заседанието на ДПС продължава по други актуални теми.

Премиерът Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ да предложи нова конституция на 14 август. За внасяне на предложението са необходими 120 гласа парламентарна подкрепа.

На 25 август ГЕРБ започна преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени. НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си.

Част от независимите народни представители, които имат позиция по предложението, поискаха разговорът им с ГЕРБ да се отложи, защото им е нужно време.

От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрапович за Тотнъм: Защо да не поднесем изненадата?
Акрапович за Тотнъм: Защо да не поднесем изненадата?
Лукашенко в забранителния списък на балтийските държави
Лукашенко в забранителния списък на балтийските държави