НОВИНИ

Висока избирателна активност и изравнени резултати след изборите в Черна гора

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:04, 31.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Управляващи и опозиция са с изравнени резултати след парламентарните избори в Черна гора. Вотът вчера премина при висока избирателна активност от почти 76 процента.

Демократическата партия на социалистите на президента Мило Джуканович и техните партньори получават малко над 35 процента от гласовете и 30 депутати.

Разликата с опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" обаче е минимален - за тях са гласували 32.8 на сто от избирателите, което им осигурява 27 места в новия парламент.

Това показват данните на Центъра за мониторинг и изследвания въз основа на 100 процента от преброените гласове.

Тези избори могат да сложат край на ерата "Джуканович", който управлява страната от почти 30 години. Самият той обяви, че резултатите от изборите показват, че неговата партия остава най-силната в страната.

Мило Джуканович, президент на Черна гора и лидер на Демократическата партия на социалистите: "Мнозина питаха дали Демократическата партия на социалистите е способна да признае резултати, различни от очакванията ѝ. Ние винаги сме го казвали - абсолютно да! И аз искам отново да го повторя - признаваме резултатите на всички политически сили в Черна гора".

Привърженици на опозицията излязоха по улиците на черногорската столица, за да празнуват победа.

Нито една от основните формации няма необходимите 41 депутати в 81-местния парламент, за да управлява самостоятелно и затова ще бъдат търсени коалиционни партньори. Опозиционните блокове вече дадоха заявка, че ще се опитат да сформират експертно правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София срещу Партизан, БАТЕ или Шкендия в Лига Европа
ЦСКА-София срещу Партизан, БАТЕ или Шкендия в Лига Европа
Тир се обърна на АМ "Тракия"
Тир се обърна на АМ "Тракия"