НОВИНИ

Овладян е големият пожар в Сливенско

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 31.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Големият пожар в Сливенско вече е овладян. Близо две денонощия пожарникари, горски служители, военни и доброволци се бориха с пламъците. За потушаването на огъня беше използван и хеликоптер.

Пожарът между сливенските села Селиминово и Голямо Чочовени вече е овладян. Засегнати са близо 600 декара борова и смесена гора, както и пасища. Въпреки потушените огнища се правят повторни огледи на цялата територия на пожара, които се очаква да приключат в късния следобед.

"Вече не смея да кажа, че е ликвидиран окончателно. Вчера вятърът като излезе много бързо успя да го разпространи вътре в боровата гора, която горя. Има дънери, които може би ще тлеят известно време, трябва да бъдат доизгасени", съобщи гл. инспектор Андрей Алексиев от Пожарната служба в Сливен.

Две денонощия работата по потушаването на пожара се затрудняваше от труднодостъпната местност, силния вятър и високи температури. За справяне с огъня на помощ се притече и военен хеликоптер. Активно участие взеха и доброволци от близките села

"Обичаме си Балкана, гората, не можем да останем безучастни. С тупалки гасяхме, удряхме огъня, където се възпламенява. Ако има днес, пак да се съберем, и каквото има за изпълнение ще свършим задачата да помогнем", ангажира се и Димитър Димитров, който се е включил в гасенето като доброволец.

Голяма част от засегнатия боров масив ще се възстанови. Засегнатите дървета ще бъдат заместени от местните видове дъб и габър.

Инж. Георги Дончев, директор РДГ, Сливен: По отношение на засегнатите дървостои 95% от тях ще се възстановят, но имаме 5% върхов пожар, няма как да бъдат възстановени черборовите култури в този район и те ще бъдат усвоени с принудителна сеч.

По първоначални данни в пожара няма засегнати животни. На място остават дежурни екипи на пожарната.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм дебне Локомотив (Пд) във втория кръг на Лига Европа
Тотнъм дебне Локомотив (Пд) във втория кръг на Лига Европа
Аарън Рамзи няма да играе срещу България
Аарън Рамзи няма да играе срещу България