НОВИНИ

Партийните конференции в САЩ - кой какво постигна

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:40, 31.08.2020
Чете се за: 05:35 мин.
По света

Изборите за президент на Съединените щати навлязоха в най-горещата си фаза. Партийните конференции през последните две седмици избраха кандидатите и очертаха линиите на сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън - и двамата добре познаващи и Белия дом, и битката по пътя до него. Как се провеждат избори по време на пандемия, коя от двете партии се адаптира по - добре към необичайната ситуация и кой от двамата претенденти е по-добрият вариант за Източна Европа - отговорите потърси Цветелина Йорданова.

Избори по време на пандемия. Най-зрелищното политическо шоу - изборите за президент на Съединените щати - се провежда без публика. Няма кандидати, произнасящи речи като рокзвезди, пред огромни множества. Няма сцени на претенденти, целуващи бебета. Кампанията е с нов формат.

Рафал Станчук е кореспондент на полската обществена телевизия в САЩ. През последните две седмици пътува от Делауер, където е речта на Джо Байдън, приема номинацията, през Шарлът, Северна Каролина, където е конференцията на републиканците, до Вашингтон, където Доналд Тръмп произнася речта си пред Белия дом.

Рафал Станчук, кореспондент на полската телевизия TVP - Вашингтон: "Тези конвенции бяха наречени неконвенционални. Това е като да гледаш футболен мач, но без фенове, без агитки. Имаш страхотни играчи на терена, но нещо липсва. Заради COVID-19 броят на акредитациите беше силно ограничен. Като чуждестранен кореспондент не получих акредитация и не можах да вляза вътре. Затова беше трудно, нямах достъп до делегатите. Обикновено разговаряме с хората вътре, с политиците, за различията, за разделенията в партията. Този път това беше невъзможно. Така че политиците имаха камери, имаха журналисти, получиха отразяване, без да имат допир с медиите. Нямаше тълпи, балони, едва няколко души. И толкоз."

Сам Манас, журналист - Монтгомъри, Мериленд: Когато гледаш партийните конференции по принцип, има много паузи за аплодисменти, а сега нямаше аплодисменти. Сега между речите имаше само кратки визуални ефекти. Всичко е по-динамично. Но речите са по-подредени и посланията са еднотипни. От една страна се дължи на смяната на формата - сега това е телевизионен продукт, но от друга и заради политическия контекст - заради пандемията и големите протести.

Партиите заложиха на различни стратегии. Демократите бяха изцяло във виртуален вариант, а републиканците започнаха на запис и завършиха на живо със зрелищно шоу пред Белия дом. Успяха ли кандидатите с основната цел - да спечелят сърцата и умовете - както сами казват - на повече избиратели?

Джо Байдън, кандидат на демократите за президент: "Настоящият президент покри Америка с тъмнина от твърде отдавна. Твърде много гняв, твърде много страх, твърде много разделения. Тук и сега ви давам думата си: ако ми поверите президентството, ще извадя на показ най- доброто от нас, не най-лошото. Ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. Време е ние, народът, да се обединим. И не се заблуждавайте, обединени, ние можем и ще превъзмогнем сезона на мрака в Америка."

Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президент: "На тези избори се решава дали ще спасим американската мечта или ще позволим на социалистически идеи да разрушат нашата лелеяна съдба. Решава се дали бързо ще създадем милиони високоплатени работни места или ще разбием индустрията си и ще изпратим милиони работници зад граница, както се правеше десетки години."

Рафал Станчук, кореспондент на полската телевизия TVP - Вашингтон: "Беше много странно след речта на Джо Байдън. Той просто се обърна към големите екрани с поддръжници и започна да им маха. Изглеждаше като частно парти на приятели по Скайп. Много по-добре беше при републиканците. Тръмп е съвършен, той е страхотен оратор, когато усеща множеството и реагира. И в този случай можеше да реагира, защото имаше 2000 души пред Белия дом. Според специалисти, с които разговарях, Доналд Тръмп се е справил по-добре, защото е има по - положително послание - за сигурност, патриотизъм, за ценности. Докато Байдън се концентрира върху анти-Тръмп лозунги."

Федерига Бинди, Университет "Тор Вергата"- Рим, Център за трансатлантически отношения: "Тръмп е много егоцентричен и ако не е в центъра на вниманието, е много нещастен. Не мисля, че той разбира как работи конвенцията. Мисли, че трябва да е изцяло насочена към него, затова се появява непрекъснато, дори е нелепо. От президента се очаква да говори само веднъж, след като са се изказали всички останали на конференцията. Тръмп не направи Америка велика отново, сега е много по-зле отпреди, много, много по-зле. В речта си Джо Байдън много добре описа къде е Америка днес и тъмнината, която мнозина чувстват, че я е обхванала. Въпреки това републиканците не смениха лозунга и запазиха този от 2016 г., но истината е, че в момента това звучи анахронично. Той има твърдо ядро поддръжници, които са с него каквото и да става, но сега реалността е различна."

Повече зрители са гледали речта на Джо Байдън, отколкото тази на Тръмп, според проучване на агенция Нилсен. Единствената вечер, в която аудиторията на републиканците е по-голяма от тази на демократите, е по време на речта на първата дама Мелания Тръмп. Тя се яви, както коментираха наблюдатели, готова за битка.

Изборите се провеждат в безпрецедентна ситуация - най-тежкото изпитание за здравеопазването заради COVID-19, най-тежката икономическа криза след Голямата депресия, най-мощния зов за расова справедливост от 60-те години, намерил израз в протести след убийството на Джордж Флойд в края на май. В тази "перфектна буря" за американците външната политика остава далеч и встрани. Но за Европа въпросът е какво следва в отношенията с Вашингтон през следващите четири години.

Федерига Бинди, Университет "Тор Вергата"- Рим, Център за трансатлантически отношения: "Определено Джо Байдън ще е по-добър вариант за европейците, нямам и грам съмнение в това. Той ще вдъхне нов живот на трансатлантическите отношения и съюз, които са жизненоважни за Европа. Да се надяваме, че ще възстанови доверието в САЩ. Той е бил в Сената над 30 години, занимавал се е с външна политика и там, а също и като вицепрезидент. Неговата външна политика би била като тази на Обама или Клинтън. Неговите корени са от Ирландия, той цени отношенията с Европа. Тръмп е най-добър в лъжите. В началото съюзниците си мислеха - това е само в началото и ще се промени. Но той изглежда не разбира ценността на историческите съюзи, какво означава да бъдеш съюзник."

Рафал Станчук, кореспондент на полската телевизия TVP - Вашингтон: "Доналд Тръмп не разглежда ЕС като едно цяло. Той вижда Източна Европа и Западна Европа. Например Полша. Доналд Тръмп увеличи до 5000 броя на американските военни, които ще изпрати в Полша, възнамерява да продаде на Полша модерно въоръжение като изтребители F-35, танкове Хамър, ракети Пейтриът. Съгласи се с искането на полското правителство да блокира Северен поток - 2. Това са примери, че се опитва да ни разбере. Но в същото време той възприема ЕС като заплаха за САЩ. Често казва, че ЕС се възползва от американската икономика. Но Източна Европа е била предавана твърде често от своите западни съюзници. И може би е добре да бъде преместен фокуса от Берлин, Париж, Лондон към София, Варшава, Букурещ. Въпросът е какво би направил Джо Байдън, ако спечели. Дали ще продължи тази политика или ще я промени."

Федерига Бинди, Университет "Тор Вергата"- Рим, Център за трансатлантически отношения: "Тръмп обръща внимание на Европа, той се изтегля от Европа. Даде този малък кокал на Източна Европа като каза - мен ме е грижа. Но причината да го прави е, че в правителството в Полша има хора, с които мислят еднакво, а не защото наистина го е грижа за източноевропейците."

Въпросът, който до голяма степен ще реши изхода от вота, е какво ще стане с икономиката, ударена тежко заради COVID-19. Преди пандемията икономическото благоденствие беше в полза на Тръмп, а сега е точно обратното. Съединените щати се оказаха страната с най-много жертви на вируса.

Сам Манас, журналист: "Пътувах по работа до Ню Йорк и там се чувствах в безопасност. Но се оказа, че човекът, с когото бях настанен заедно за два дни в един апартамент, е заразен. Дни по-късно се разбра, че тестът му се е оказал положителен. Наложи се и аз да се тествам. Трябваше да чакам за резултатите 15 дни, тоест докато вече не бяха от полза. Мисълта, че може да съм се заразил с болестта, беше ужасяваща, въпреки че се чувствах добре. Няма спор, че реакцията на САЩ не е от най-добрите в света. Животът на всеки беше докоснат от пандемията. Толкова много хора изгубиха работата си, дори и мои познати. Познавам и хора, които напуснаха работа, защото не се чувстват в безопасност там. Републиканците ще ви кажат, че Доналд Тръмп е свършил страхотна работа в борбата с пандемията и това беше посланието на тяхната конференция. Демократите ще ви кажат, че се е справил много зле, а аз пък мога да ви кажа, че проблемите, които аз виждам, много често са на щатско ниво."

Но от страна на демократите също няма ясен отговор как ще успеят да възстановят икономиката. На конференцията се чуха тежки обвинения за провала на Тръмп, но не и ходове занапред. В оставащите два месеца битката ще се ожесточава. И не е ясно как точно ще се води.

Федерига Бинди, Университет "Тор Вергата"- Рим, Център за трансатлантически отношения: "Да живееш през последните четири години в Америка е като да се возиш на скоростно влакче, без да си сигурен дали това влакче е изправно. Всяка сутрин се будиш и си казваш - добре, какво ново днес? Това е много тежко. В историята на САЩ е имало лоши президент, но в последните 100 години той бие всички останали."

Рафал Станчук, кореспондент на полската телевизия TVP: "И сега на дневен ред е въпросът какво ще стане с Джо Байдън, защото той е в мазето си и общува с привърженици онлайн. Президентът Тръмп каза доста за този подход - каза ,че американците се нуждаят от добър и смел лидер, а Джо Байдън се крие в мазето си. И вероятно демократите ще трябва да променят своето отношение."

Байдън продължава да води уверено пред Тръмп. Но кой ще влезе в Овалния кабинет ще стане ясно едва през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за новия му премиерски мандат
Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за новия му премиерски мандат
Започва "Есенен салон на изкуствата" в Пловдив
Започва "Есенен салон на изкуствата" в Пловдив