НОВИНИ

Одобриха новото правителство на Северна Македония

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 31.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Парламентът на Република Северна Македония гласува правителството на премиера Зоран Заев.

То беше подкрепено от 62-ма депутати, след два дни разгорещени дебати. Това е втори мандат за Заев като министър-председател. При представянето на новия си кабинет той заяви, че след присъединяването към НАТО, национален стратегически интерес остава членството в Евросъюза.

Заев подчерта, че новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Той обеща по-високи заплати за лекарите и инвестиции в публичната сфера. Важно място в програмата на новия кабинет е развитието на транспортната инфраструктура, включително изграждането на Коридор №8 към България.

Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем - до 19 министри и министър-председател.

Ключови министри в новия кабинет са Радмила Шекеринска, която запазва своя пост начело на министерството на отбраната, Буяр Османи ще ръководи дипломацията, а Никола Димитров ще бъде вицепремиер по европейските въпроси. Вътрешното министерство остава в ръцете на Оливер Спасовски, а здравеопазването е поверено на Венко Филипче.

Министерството на земеделието, горите и водното стопанство ще се ръководи от Арианит Ходжа - коалиционен партньор на СДСМ, а Артан Груби от ДСИ ще бъде първи вицепремиер и министър на политическата система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23 години от смъртта на принцеса Даяна
23 години от смъртта на принцеса Даяна
26 случая на коронавирус при 1470 теста
26 случая на коронавирус при 1470 теста