НОВИНИ

Рекордна избирателна активност на изборите в Черна гора

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:01, 30.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Черна гора се провеждат парламентарни избори. Те могат да сложат край на ерата "Джуканович", който управлява страната от почти 30 години. През последните месеци управляващата партия се сблъска със засилваща се просръбска опозиция, която иска по-тесни връзки с Белград и Москва. До 17 ч. избирателната активност е 68,4%.

За част от черногорците той е "успешен реформатор", за другите - корумпиран автократ. Половината от живота на 58-годишния Джуканович е преминал в управление на Черна гора. До 98-ма три пъти е бил премиер. След това става президент.

От 2003-та започва нова серия от премиерски мандати. От 2018-ма отново е президент на Черна гора. Към биографията му се добавя и дългогодишен председател на Демократическата партия на социалистите - партията, която никога не е губила избори.

Мило Джуканович, президент на Черна Гора: Напълно съм убеден, че демократичната воля на гражданите е на страната на Черна гора и на европейското бъдеще на държавата.

Според социологическите проучвания партията на Джуканович ще спечели най-много гласове, но не достатъчно, за да управлява самостоятелно.

Алекса Бесич, опозиционен лидер: Опозицията в Черна гора никога не е била с толкова добри позиции.

Изборите се провеждат в условия на пандемия и на огромни загуби за туризма. Но не тези теми бяха акцент в предизборната кампания, а кризата между Джуканович и Сръбската православна църква. Проблемите започнаха миналата година с приемането на закон, който застрашава да превърне стотици черногорски манастири, управлявани от Сръбската църква, в държавна собственост.

14 години, след като Черна гора обяви независимост от Сърбия, Сръбската православна църва остава най-голямата религиозна институция в страната. 1/3 от населението - около 620 000 души се самоопределят като сърби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маска от коноп срещу COVID-19
Маска от коноп срещу COVID-19
Езерото Ван - гробница за мигранти
Езерото Ван - гробница за мигранти