НОВИНИ

10 дни допълнителен отпуск за учителите в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 30.08.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

Педагозите в русенските учебни заведения получават правото на още 10 дни платен годишен отпуск, след като Община Русе подписа анекс към Колективния трудов договор.

Заради пандемията от COVID-19 детските градини и училищата останаха дълго време затворени, освен това не всички учители можеха да преподават дистанционно и трябваше принудително да останат вкъщи.

Останалите 7 общини в русенска област обаче засега не са решили дали ще удължават отпуска на педагозите.

Заради грипа и коронавируса учителите излязоха в принудителен отпуск още през зимата. След това дойде и дистанционното обучение, в което не всички успяха да се включат заради спецификата на предметите им или по технически причини. Така част от тях останаха без дни за лятна почивка.

"Някъде децата не разполагат с крайни устройства. Другаде няма съответни програми, така да се каже, да пасват на обучението в съответното училище. А за детските градини, те загубиха повече там, където директорите не бяха организирали други дейности", каза Пламен Атанасов - областен координатор на Синдиката на българските учители в Русе .

Директорите на учебните заведения са подкрепили исканията на синдикатите за допълнителен отпуск.

"На тези 10 дни аз гледам не толкова като възможност за дни за отдих за колегите, колкото като на някакъв предпазен механизъм в случай, че се наложи във връзка с извънредната ситуация някои колеги да нямат възможност да изпълняват служебните си задължение. И да не се налага да излизат в неплатен отпуск", каза Гергана Григорова - директор на ОУ „Васил Априлов".

Засега обаче отпускът е удължен само в община Русе, в останалите 7 общини в областта синдикалистите търсят варианти или да убедят кметовете, или да се сключи договор направо с директорите на училищата и детските градини.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха шофьора, прегазил крака на полицай
Обвиниха шофьора, прегазил крака на полицай
Българският туристически съюз отбеляза 125 години с поход към Черни връх
Българският туристически съюз отбеляза 125 години с поход към Черни връх