НОВИНИ

Берлин осъди поведението на протестиращите срещу COVID мерките

Милен Атанасов
от Милен Атанасов , Източник: БГНЕС
10:23, 30.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
Европа

Над 300 души бяха задържани в Берлин по време на масовата демонстрация срещу ограниченията заради коронавируса. В германската столица недоволството си от наложените мерки срещу заразата изразиха над 38 хиляди души. Протести срещу ограниченията имаше и в други европейски градове.

Част от участниците в протеста срещу наложените от германското правителство мерки за борба с коронавируса разкъсаха полицейския кордон пред Райхстага и се опитаха да нахлуят в сградата.

Демонстрантите се изкачиха по стъпалата, но не успяха влязат в парламента, тъй като бяха изтласкани от полицията.

Въпреки съдебното разрешение за протест, полицията в германската столица Берлин осуети демонстрацията срещу ограничителните мерки. Мотивът на властите беше, че участниците в шествието не спазват необходимата дистанция от поне метър и половина помежду си и не носят предпазни маски.

Забраната предизвика възмущение от организаторите и техните поддръжници, които наводниха социалните медии с гневни съобщения. Протестната акция е организирана в момент, когато страната отбелязва пик на втората вълна от коронавируса - на дневна база се регистрират повече заболели спрямо първия пик през април.

Подобни протести, макар и не толкова масови, белязаха началото на уикенда и в други европейски градове. Около 300 души се събраха на Площада на Републиката в Париж, за да изразят недоволството си от наложеното изискване да се носят предпазни маски.

Хиляди се включиха в протеста в Лондон, който премина под мотото "Обедини за свобода". Участниците в него настояваха за облекчаване на наложените мерки. Протест срещу носенето на маски и въвеждането на задължителна ваксинация, когато ваксината срещу вируса бъде одобрена и въведена, се проведе и в Цюрих.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович спечели Мастърса в Ню Йорк и фиксира втори "Златен Мастърс"
Новак Джокович спечели Мастърса в Ню Йорк и фиксира втори "Златен Мастърс"
29 жертви при срутване на ресторант в Китай
29 жертви при срутване на ресторант в Китай