НОВИНИ

Посланията на първия летен фестивал "Портал на два свята" под стените на Цари Мали град

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:53, 29.08.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В крепостта "Цари Мали град" започна първият летен фестивал "Портал на два свята". Началото беше поставено в 19:00 часа с постановката "Янините девет братя" от Любомир Пипков.

Действието на тази опера се развива на хълмовете край Самоков преди повече от 600 години и неслучайно именно тази постановка е избрана за началото на летния фестивал.

По думите на акад. Пламен Карталов това е една рилска опера и мястото на действието й е точно там, в самоковските гори, и зрителите ще могат да се потопят още по-добре.

Акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: Посланията, които носи в тези много тежки дни на разколебаване, на разделение, на това откъсване на поколения, на това бягство от страната. Изкуството е единственото, което ще върне оптимизма на българина към ценностната система и идентичността и Софийската опера дава част от себе си.

През следващите дни тук ще прозвучат още операта „Кармен" от Жорж Бизе, балетът „Зорба гъркът" - по музика на Микис Теодоракис, „Кармина Бурана" по музика на Карл Орф, както и мюзикълът „Mаmmа Miа!" с песните на ABBA.

Финалът на летния фестивал ще бъде на 7 септември именно с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешни тестове на "летяща кола" в Япония
Успешни тестове на "летяща кола" в Япония
На един клик от внуците: Безплатно обучение за хора между 53 и 75 години
На един клик от внуците: Безплатно обучение за хора между 53 и 75 години