НОВИНИ

Фестивалът "Портал на два свята" започва с "Янините девет братя"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:07, 26.08.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Култура

Фестивал "Портал на два свята" ще изпълни магичното пространство на крепостта Цари Мали град край село Белчин. В събота започва едноседмичното сценично пътешествие, начело с екипа на Националната опера. "Янините девет братя " от Любомир Пипков дава началото.

Над 1 300 000 са посетили крепостта Цари Мали град край село Белчин - портал между минало и настояще.

С фестивала "Портал на два свята" опера, балет и мюзикъл добавят различна енергия. Това е осмата сцена, която от Националната опера отвориха в кризисните времена.

В необичайното лято и извънредна ситуация операта отваря нови врати, дори в крепости.

Магичната, късноантична крепост ще посрещне първия си фестивал. Казват, че това е така в центъра на триъгълника Черни връх, Рилския манастир и Мусала.

"Сцената е два пъти по-голяма от нашата сцена. Основният базов декор е разположен така, че да обхване максимум от пространствените разстояния. Огромна дисциплина от страна на артистите, на хора, на техниката. Утре пристига и оркестърът, той сега репетира зад нас. Така че съвсем друго е мястото, което публиката ще види и не прилича на нито един - да го наречем - летен театър", каза акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера.

"Рила планина е магична, свещена за всички българи, но по особен начин я усещаме ние самоковци и по естествения начин ще открием този фестивал именно с тази постановка", каза Владимир Георгиев - кмет на Самоков.

След "Янините девет братя" необичайното място ще посрещне "Кармен", "Зорба гъркът", "Кармина Бурана" и "Мамма Миа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Лаура удари САЩ със сила от четвърта степен
Ураганът Лаура удари САЩ със сила от четвърта степен
Във Варна започна фестивалът "Кино и храна"
Във Варна започна фестивалът "Кино и храна"