Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

49-и ден на протести в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:19, 26.08.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

49-ти ден на протести в София. Вечерта преминава спокойно, а исканията на хората след оставката на правосъдния министър остават без промяна. Те настояват за оставка на цялото правителство, на главния прокурор, провеждането на предсрочни избори с машинно, дистанционно и електронно гласуване.

Остават блокадите на три ключови кръстовища в столицата - пред Министерския съвет, пред Ректората и на Орлов мост.

Около 21:20 ч. протестиращите се отправиха на традиционното си шествие до Орлов мост.

Една от най-обсъжданите теми в редиците на протестиращите днес бе именно оставката на правосъдния министър. Протестиращите казаха:

"Аз лично я приемам смехотворно, защото не съм чул никой от протестите да иска оставката на Кирилов. Всички искат на Борисов и на Гешев оставката."

"Много хубаво направи, че си подаде оставката. Отдавна очаквах някой да поведе хорото, както се казва. Много се радвам, че вече имаме един подал оставка."

"Цялата ситуация е толкова смехотворна. Всичките гърчения на това правителство да се задържи на власт по някакъв начин. Но това няма да спаси правителството в никакъв случай."

Срещу тези блокади тече подписка и днес подписи се събират пред НДК.

"Блокадите са незаконни, правят живота на гражданите невъзможен в този град, какво става от другата седмица нататък? Не искаме да влизаме в прекалено политически разговори, просто имаме състояние на беззаконие и анархия в столицата", каза инициаторът на подписката Николай Колев.

"Има нормален начин за въздействие и за контакт на гражданите с държавните институции, че има протести, които са регламентирани от законите и за мен това, което се случва на трите протеста там, е едно беззаконие", каза жена.


Основните организатори на протеста от "Отровното трио" заявиха, че не хвърлят годна за ядене храна по време на протестните демонстрации.

"Всички яйца и домати са преоценени и не са качествени за ядене. Купени са със собствени средства или от дарения", заяви Арман Бабикян.

"Ще отговоря на Шехерезадите, които ни упрекват, че хвърляме храна вместо да нахраним бедните. Борисов, Ваша работа е да ги нахраните. Затова плащаме данъци", допълни той.

Отровното трио донесе на протеста "гражданско шкафче", което ще събира аргументи за оставката на правителството през следващите вечери.

"В него няма кюлчета, а листи и химикали", каза още Бабикян.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жители на Благоевград протестираха в Разлог
Жители на Благоевград протестираха в Разлог
Братът на изчезналия Янек след ареста в Дупница: Това е добър знак
Братът на изчезналия Янек след ареста в Дупница: Това е добър знак