НОВИНИ

Откриха новата метроотсечка, протест и антипротест огласиха церемонията

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:16, 26.08.2020
Чете се за: 02:23 мин.
У нас

Откриха третия лъч на столичното метро. Той свързва кварталите Красно село и Хаджи Димитър. Трасето е дълго 8 километра с 8 метростанции.

Ден за поздрави и за благодарност - така официалните лица определиха дългоочаквания 26 август, в който беше открит третият лъч. От днес столичното метро вече има три линии и 43 метростанции.

Директорът на столичния метрополитен инж. Стоян Братоев заяви, че трудности е имало почти през цялото време на изграждането, но това се забравя. Важен, по думите му, е успешният резултат накрая.

За разлика от първата и втората линия, третата е с по-високо ниво на автоматизация. По трасето има и стъклени прегради, синхронизирани с вратите на мотрисите, за да се предотвратят инциденти.

Така беше дадено началото на дългоочаквания нов лъч на столичното метро.

"Днес е много важен ден за София. Днес изпълняваме план, заложен преди 48 години - нашият град да има 3 линии на метрото. До вчера имахме две линии, които се пресичаха, днес вече имаме метромрежа. Оттук нататък остава да я разширяваме", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"В днешния момент се забравят разправиите по оперативките, забравят се нервите, които сме изразходвали, затова трябва да се порадваме на това, което виждаме на това, което е станало. Имам чувството, че по-хубаво от това не може да се направи повече, т.е. направили сме едно чудесно метро, една чудесна линия", каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

"Това е добавена стойност за нашия град, добавена стойност за транспортната инфраструктура на страната. Това е добавена стойност не само за пътуващите, но и за ползващите прилежащата инфраструктура", каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с огромни инвестиции за 11 години по време на управлението си са успели да увеличат дължината на метрото с близо 40 километра.

"Осем нови подстанции, третият лъч на метрото, така че съм убеден стотици хиляди на ден ще ползват трите лъча на софийското метро. Това е един нов подземен град в момента, който изградихме в един близо двумилионен град", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Според премиера българското метро е най-красивото и най-евтиното в Европа.

21 километра е цялата дължина на новия лъч на метрото. Днес беше открит първият етап, а след няколко месеца се очаква и вторият. След приключването и на последните два етапа се очаква по новата линия да се возят над 200 000 пътници дневно.

Минути, след като беше прерязана лентата, най-нетърпеливите побързаха да изпробват новите влакове.

С новите 8 метростанции метрото ще превозва още 60 000 пътници дневно. До края на годината се очаква да заработят и останалите четири станции от третия лъч.

Протест и антипротест имаше на входа на новата метростанция "Медицински университет" в София докато официалните лица откриваха третия лъч на метрото. Стигна се до пререкания и скандали между двете страни.

"Оставка" и "крадци", крещяха недоволните от начина, по който работи правителството. Те освиркаха влизащите и излизащите от станцията гости на откриването, включително и свещениците, които отслужиха водосвет.

Снимки: Десислава Кулелиева

Контрапротестиращите пък скандираха "Оставка за Радев". Според тях президентът е подбудител на антиправителствените настроения в страната. Опитът на отделни протестиращи да влязат вътре в Метрото за самото откриване беше спрян от полицейски кордон.

Протестът протече мирно, без инциденти.

"Тук сме, за да зададем въпрос на госпожа Фандъкова за ремонтите на ремонтите, конкретно за метролинията и защо се открива една година по-късно, след като е готова и да поискаме оставката й", каза Иван Калчев, представител на протестиращите от Орлов мост.

Абсолютно сме за метрото и против управлението му, против управлението на София,което е корупционно, крадящо и некомпетентно.

Жена от контрапротеста заяви: "Защо протестират? Аз съм много доволна от това, което се прави и продължава да се прави в момента. На младежа му отговорих за това, че казва че Бойко Борисов не се явява доста време пред Министерския съвет. Ами той работи и не е свободен да стои отпред пред Министерския съвет и да го замеряте с боклуци".

Американското посолство написа във фейсбук страницата си, че са "големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София"и се радват, че днес ще бъде открита новата трета линия на метрото.

Репортери: Цанка Николова, Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново на училище: Как европейските деца ще започнат годината?
Отново на училище: Как европейските деца ще започнат годината?
Плувците ни тренират за медали и олимпийски квоти от европейското
Плувците ни тренират за медали и олимпийски квоти от европейското