НОВИНИ

Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с премиера

Решението на Борисов дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:07, 26.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с премиера Бойко Борисов. От пресслужбата на Министерския съвет обявиха, че оставката ще бъде консултирана с коалиционните партньори и все още не е окончателна.

Твърдо срещу нея се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в коментар за "По-света и у нас". От ВМРО запазват мълчание, от ГЕРБ също.

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов се оказа изненада не само за опозицията, която я иска отдавна, но и за управляващите. От самия Министерски съвет запазиха мълчание за мотивите. Единственият, който коментира, е транспортният министър Росен Желязков, който също беше изненадан.

Росен Желязков, министър на транспорта: Между другото от вас разбрах, винаги оставките са личен акт. Премиерът е човекът, който предлага на Народното събрание, доколкото разбирам така е и по коалиционно споразумение, това предстои след разговори с коалиционните партньори.

Остро срещу напускането на Данаил Киров възрази лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Това е човек стойностен, това е човек честен, това е човек, който никой никога не би могъл да упрекне в корупция или в каквото и да е било друго.

Според Симеонов управляващите са се поддали на натиска на протестиращите и НФСБ категорично няма да подкрепят тази оставка.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Заради медийни публикации и заради натиска на една шепа кресливи кандидати за власт им се принася такава жертва. Това просто ми напомня варварските племена, когато се принасяли човешки жертви с молитва за дъжд.

За лидера на "Да, България!" оставката на правосъдния министър не е достатъчна, според него трябва да си тръгнат Борисов-Гешев-Пеевски.

Данаил Кирилов е един от авторите на проекта за промени в Конституцията, внесен от ГЕРБ. Все още не е ясно дали той ще има достатъчно подкрепа, за да бъде свикано Велико народно събрание и да бъде гласувано.

Самият Кирилов стана министър на правосъдието преди повече от година като замени на поста Цецка Цачева, чието име беше забъркано в скандала "Апартаментгейт".

Кирилов е завършил право в Софийския университет, бил е адвокат на бившия премиер Жан Виденов, а до 2009 г. е общински съветник от БСП. Бил е областен управител на София-област, вече от ГЕРБ, както и депутат в две народни събрания. Малко след като заема поста правосъден министър е поискана оставката му от група адвокати.

Името на Кирилов нашумя и преди месец и половина когато във Фейсбук оприличи лидера на "Да, България!" на анимационния герой Спондж Боб квадратни гащи. След това премиерът Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да пише в социалната мрежа.

Самият Кирилов веднъж е обещавал да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет. "Ако не отпадне мониторингът, ще предоставя оставката си като министър на правосъдието", закани се тогава Кирилов.
Мониторингът не падна, но и Данаил Кирилов запази поста си. Оставката му е искана и заради липсата на машинно гласуване на изборите.

Потърсен за коментар днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не отговаряше на телефона си. Самият Кирилов също предпочете да не говори засега. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че не е време за нови промени в кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредната обстановка заради коронавируса остава и през септември
Извънредната обстановка заради коронавируса остава и през септември
Отново напрежение между Турция и Гърция заради териториални води
Отново напрежение между Турция и Гърция заради териториални води