НОВИНИ

Сериозен спад в круизния туризъм по Дунав

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 26.08.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Круизният туризъм по Дунав бележи спад. Над 95% от заявките за екскурзии на единствената компания за речен туризъм у нас са отменени. От началото на сезона на понтона в Русе са акостирали само 3 кораба, при заявени 233.

Корабът „Русе Престиж“ е с капацитет 160 пътници. На борда му в момента обаче има само 67 туристи. Останалите са се отказали заради коронавируса, въпреки че на всички са направени PCR тестове.

Един от събралите смелост да се качи на кораба е Йобст Епмайер. И казва, че не съжалява. "Последните дни доста се притеснявахме, но накрая все пак решихме да тръгнем. Всичко е чудесно", споделя мъжът.

Росен Осенов – директор „Туристическо обслужване“: В началото на сезона и по средата доста от корабособствениците замразиха дейността си, защото финансово не им е изгодно. Много малко компании останаха да оперират и правят всичко възможно да предложат нещо на туристите, за да не зачеркнат изцяло туристическия сезон.

Тази компания също е направила промени в маршрута, някои заради желанията на туристите, а други – принудени от ситуацията с коронавируса.

Росен Осенов – директор „Туристическо обслужване“: Десет страни преминава реката. Има съответно различни регламенти. Например, съседна Румъния, там към този момент имаме 7 окръга с повишена заболеваемост. Така че е много трудно да се напаснат нещата".

Туристическият сезон ще приключи по-рано. Компанията планира традиционните за края на годината два круиза само за българи на преференциални цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще продължи субсидирането на градския транспорт в Пловдив?
Как ще продължи субсидирането на градския транспорт в Пловдив?
Роднини на възрастните в дом „Възраждане“ вероятно пренесли заразата от коронавирус
Роднини на възрастните в дом „Възраждане“ вероятно пренесли заразата от коронавирус