НОВИНИ

Извънредната обстановка заради коронавируса остава и през септември

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 26.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 септември 2020 г. до 30 септември 2020 г.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. В България към 24 август 2020 г. са регистрирани 15 287 заболели и 545 починали от COVID-19.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон, аргументира решението си правителството.

Препоръчва се на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност.

За да се приеме, че пациент е болен от коронавирус, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни. За да бъде изписан от болница или освободен от домашно лечение, пациентът трябва да има два отрицателни PCR теста.

Мерките остават да действат в няколко основни направления - продължава временно ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас, като списъкът им периодично се обновява. Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки - дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носенето на маски на закрити обществени пространства. Остават в сила и извънредните правила при организиране на масови мероприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувците ни тренират за медали и олимпийски квоти от европейското
Плувците ни тренират за медали и олимпийски квоти от европейското
Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с премиера
Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с премиера