НОВИНИ

Отново на училище: Как европейските деца ще започнат годината?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:25, 26.08.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Европа

С маски по време на междучасията и на по-малки групи - така ще започне новата учебна година в някои европейски държави.

Лятното безгрижие отстъпва място на новата учебна година. А с нея и на нови правила за учениците. След като няколко пъти промени позицията си, британското правителство реши - децата в средните училища ще носят маски.

Задължителни ще бъдат за учениците над 12 години в райони с по-голяма опасност от зараза. Ще се носят в коридорите и училищните автобуси, но не и в клас.

"СЗО препоръчва маските за всички над 12 години и ние ще ги послушаме. Но не и в клас - не можеш да учиш, когато имаш маска на лицето. Не можем да го очакваме от децата", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

ФРАНЦИЯ
Френските ученици над 11 години се връщат в клас с маска. Париж затегна контрола срещу разпространение на заразата и задължителни предпазни средства ще се носят на почти всички обществени места. За социално слабите семейства, маските ще бъдат безплатни. Сходна е ситуацията и в Румъния.

"Приоритетно ще осигуряваме маски на децата от по-бедни семейства. Разбира се, че има бройки за тези, които са забравили маската си, но не можем да гарантираме, че ще има достатъчно за всички", каза министър-председателят на Румъния Лудовик Орбан.

ГЪРЦИЯ
Такава социална мярка е в сила и в Гърция, където обаче правителството предвижда безплатни маски за всички ученици. Задължителни са маските за всички деца, без изключения за най-малките. Датата за началото на учебната година все още се уточнява, но родителите са призовани да се върнат от отпуските си до края на август.

ИТАЛИЯ
А от 14 септември италианските ученици ще седнат в класните стаи, но в по-малки класове и на метър разстояние. С маски и шлемове ще бъдат часовете на закрито, а когато е възможно, занятията ще са на открито. Дистанционно ще могат да учат децата, които имат роднини със здравословни проблеми.

ИТАЛИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ
Приоритетно на открито ще учат и в Испания. А Нидерландия избра друг подход - там децата няма да носят маски в училище, но се въвежда строг контрол на вентилационните системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ включиха в черния списък 24 китайски компании
САЩ включиха в черния списък 24 китайски компании
Откриха новата метроотсечка, протест и антипротест огласиха церемонията
Откриха новата метроотсечка, протест и антипротест огласиха церемонията